Valoarea patrimoniului public din țară a crescut cu 23%. Iată ce Primărie gestionează cea mai mare parte
Valoarea patrimoniului public al Republicii Moldova este estimată la 140,44 miliarde lei. Ceea ce înseamnă cu 17,85 miliarde lei mai mult decât era un an în urmă, potrivit datelor Agenției Proprietății Publice (APP). Din punct de vedere a patrimoniului gestionat de autorităţile publice locale, cea mai mare parte este gestionată de Primăria municipiului Chişinău. Cel puțin așa arată datele estimate la data de 1 ianuarie curent, transmite Mold-Street.
・ Olga Scripnic
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Valoarea patrimoniului public al Republicii Moldova este estimată la 140,44 miliarde lei. Ceea ce înseamnă cu 17,85 miliarde lei mai mult decât era un an în urmă, potrivit datelor Agenției Proprietății Publice (APP), transmite Mold-Street.
Cea mai mare parte din acest patrimoniu este gestionat de unitățile administrativ-teritoriale, iar valoare ajunge la 75,02 miliarde lei, fiind în creştere cu circa 5,48 miliarde lei faţă de nivelul de la 1 ianuarie 2022.
Din punct de vedere a patrimoniului gestionat de autorităţile publice locale, cea mai mare parte este gestionată de Primăria municipiului Chişinău - peste 24,2 miliarde de lei, urmată de UTA Gagauzia - 7,5 miliarde lei, Primăria municipiului Bălţi - peste patru miliarde lei şi Consiliul raional Glodeni - circa patru miliarde lei.
Potrivit APP, valoarea patrimoniului public gestionat de autoritățile publice centrale a constituit la 1 ianuarie 2023 – 65,42 miliarde lei şi a înregistrat o creştere cu 12,37 miliarde lei. Cea mai mare parte din acest patrimoniu - circa 58,75% se află în gestiunea Agenției Proprietății Publice. Creşterea respectivă a fost asigurată în special de reevaluarea activelor agenţilor economici administraţi de APP.
Printre autorităţile publice centrale cu valori mari a patrimoniului public în gestiune se numără Ministerul Educației și Cercetării - circa cinci miliarde lei, Ministerul Sănătăţii - 4,4 miliarde lei şi Ministerul Afacerilor Interne - 2,9 miliarde lei.
La polul opus se află Consiliul de Supraveghere publică a auditului cu un patromoniu de doar 67.700 lei.
CONTEXT. Patrimoniul public al Republicii Moldova este format din totalitatea bunurilor, drepturilor și obligațiilor care aparțin statului și entităților subordonate acestuia, precum și din bunurile și drepturile pe care statul le dobândește în calitate de proprietar, administrator sau beneficiar.
Valoarea patrimoniului public al Republicii Moldova este calculată pe baza evaluărilor efectuate de experți specializați în domeniul evaluării bunurilor și activelor. Aceste evaluări sunt realizate pe baza criteriilor și metodologiilor stabilite de autoritățile competente, precum Ministerul Finanțelor sau alte instituții responsabile de gestionarea patrimoniului public.
Patrimoniul public poate include diverse categorii de active, cum ar fi terenuri, clădiri, infrastructură, echipamente, vehicule, bunuri culturale și istorice, stocuri de materiale, active financiare, drepturi de proprietate intelectuală, participații la întreprinderi, și altele.