Educația, între comoditate, calitate și clase de liceu care se închid. Explicăm cine se face responsabil și de ce sunt luate aceste decizii

Educația, între comoditate, calitate și clase de liceu care se închid. Explicăm cine se face responsabil și de ce sunt luate aceste decizii

Anunțul că opt licee din Ialoveni nu îndeplinesc criteriile necesare pentru a forma clase de liceu a stârnit tot felul de emoții, iar într-un final, insistența de a fi închegată măcar o singură clasă de a X-a a avut succes. De fapt, acesta este unul dintre puținele cazuri care a devenit vocal, pentru că în multe raioane din țară aceste scenarii prind deja constanță. Principala cauză este numărul tot mai mic de elevi care se înscriu la școală. Părinții insistă ca elevii să rămână la liceul în propria localitate, iar Ministerul Educației și Cercetării face alt fel de recomandări pentru a avea un proces educațional de calitate. Însă, decizia nu aparține niciuneia dintre părți. Află în acest articol cum și de ce închiderea unor clase ar putea deveni mai eficientă pentru liceeni, cine este responsabil de toate deciziile și cum încălcarea regulamentului la admitere devine o normalitate fără penalizări.

Olga Scripnic

Unul dintre subiectele care prinde amploare la începutul fiecărui an de studiu este legat de formarea și restructurarea claselor, lipsa sau excesul de elevi în unele instituții. Toate aceste scenarii, dincolo de felul în care sunt percepute de autoritățile locale, părinți, elevi, învățători, directori au în spate câteva criterii și norme, strategii și viziuni dezvoltate de organele de specialitate în domeniul învățământului. Dificultatea însă apare în momentul implementării acestora.

Divergențele de la Ialoveni (pe scurt și factual)

Publicitate

Un exemplu, în acest sens, sunt divergențele care s-au creat, după perioada de admitere la mai multe licee din raionul Ialoveni. Mai exact, în pragul unui nou an de academic, la Ialoveni, Direcția Generală de Educație a constatat că opt licee nu întrunesc condițiile necesare pentru a forma clase de a X-a. Astfel, inițial, doua dintre ele au fost desemnate instituții zonale, către care au fost redirecționați elevii din celelalte cinci școli, iar una dintre instituții, aflăm de la șeful Direcției, Ion Scutaru, că „s-a retras încă de la început”.

În timp ce unele școli au acceptat această decizie și s-au conformat, reprezentanții altor instituții s-au arătat nemulțumiți. Toată această situație a escaladat prin protestele părinților elevilor din satele Vasieni și Ruseștii Noi, în fața Guvernului, care cereau Ministerului Educației și Culturii „să nu închidă liceele din aceste localități”. 

Așadar, inițial Liceul Teoretic „Aurel David” din satul Bardar și Liceul Teoretic Țipala au fost desemnate instituții zonale. Șeful Direcției Generale Educație Ialoveni, Ion Scutaru, a explicat pentru AGORA că decizia a fost luată ținând cont de resursa umană și cea financiară de care dispun, de capacitatea logistică și rezultatele educaționale pe parcursul anilor.

„Resursele acestea sunt printre cele mai importante ca să poată oferi elevilor acces la un învățământ de calitate”, ne spune Ion Scutaru.

Ulterior însă, aflăm că, în urma nemulțumirilor părinților, Liceul Teoretic „Aurel David” din satul Bardar a fost exclus de pe lista instituțiilor zonale și a fost numit Liceul Teoretic Ruseștii Noi drept școală pentru elevii din satul Văsieni. Mai mult, discutând cu secretarul Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, din Vasieni, Igor Bodean, aflăm că instituția va forma clasă de a X-a, iar elevii nu vor fi redirecționați în alte școli.

Anul trecut nu am avut numărul necesar de elevi pentru a forma clasa a X-a, erau 14 cereri de înscriere. Noi ne-am conformat și copiii au mers în alte școli. Anul acesta am luptat pentru ei. 

Autor: Igor Bodean, secretarul Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, din Vasieni

În ultima adresare către Direcția Generală Educație Ialoveni, Ministerul Educației și Cercetării a informat că permite deschiderea unei singure clase de a X-a în doar trei licee din raion. Este vorba de Liceul Teoretic „Ion Suruceanu” din Suruceni, Liceul Teoretic Costești și în Liceul Teoretic Ruseștii Noi. Condiția principală este absorbția celor 17 elevi ce au depus cereri de admitere la liceul din Văsieni. Cu alte cuvinte, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Văsieni ar putea deschide o nouă clasă de a X-a.

De partea cealaltă, înmatricularea a avut loc în baza dispoziției președintelui raionului și a deciziei Consiliului Raional Ialoveni, instituție fondatoare a liceului, care acordă permisiune instituțiilor educaționale din localitățile Bardar, Ruseștii Noi și Văsieni să formeze clase liceale. Iar, potrivit dispoziției, decizia a fost luată „ținând cont de demersurile autorităților publice locale de nivelul I și cererilor părinților”.

Aceeași situație, perspective diferite

Toată lumea vrea liceu la ei în localitate. În Bardar nu va fi clasa a X-a. Au fost inițial 23 de înscrieri, până la urmă au rămas doar 15 elevi înscriși. 

Autor: Valentina Fugaru, directoarea Liceului Teoretic „Aurel David”, din satul Bardar

Pe de o parte, una dintre justificări pentru insistența formării claselor este legată distanța pe care trebuie să o parcurgă elevii până într-un alt sat sau localitate. De cealaltă parte, șeful Direcției Generală de Educație din Ialoveni ne explică faptul că vor fi asigurați copiii cu un mijloc de transport.

Mai mult decât atât, Ministerul Educației și Cercetării comunică pentru AGORA că autorităţile administraţiei publice locale de nivelul al doilea vor asigura transportarea gratuită a elevilor din localităţile rurale la şi de la instituţiile de învăţământ, pe distanţe ce depăşesc 2 kilometri, dacă în localitatea de domiciliu a elevului nu activează o instituție de învățământ corespunzătoare nivelului de studii al acestuia - primar, gimnazial, liceal.

Este pentru prima dată când li se asigură transport elevilor de liceu, pentru că acesta de obicei este pentru elevii claselor primare și gimnaziale. Pentru învățământul liceal nu există, însă în situația în care suntem, am luat decizia să asigurăm transport. 

Autor: Ion Scutaru, șeful Direcției Generală de Educație din Ialoveni

Mai mult, în timp ce părinții susțin că transportul ar presupune cheltuieli mai mari decât formarea claselor cu un număr redus de elevi, organele responsabile precizează că sunt asigurați. din acest punct de vedere de Ministerul Finanțelor.

Ministerul de Finanțe transferă fiecărui raion bani pentru transport, în urma solicitării pe care o facem noi împreună cu Direcția de Finanțe. Tot noi analizăm și estimăm costurile necesare pentru a asigura transportul elevilor pentru anul care urmează. Respectiv, Ministerul de Finanțe este cel care transferă bani în acest scop, astfel aceștia nu sunt luați din alte surse. Sunt bani cu destinații speciale doar pentru transportul elevilor. 

Autor: Ion Scutaru, șeful Direcției Generală de Educație din Ialoveni

Aceste măsuri prind alte justificări din partea responsabililor. Astfel, aflăm că decizia de a nu forma clase liceale în acest instituții tine de faptul că nu sunt suficienți elevi și cadre didactice. Analiza pe termen lung a fluxului de elevi și a rezultatelor educaționale pe care le înregistrează.

Noi am avut situații, în care din 15  elevi înregistrați la început într-o clasă, în  a XII-a au rămas patru elevi. Problema devine una din ce în ce mai mare, căci numărul de elevi scade de la un an la altul, nu ne permitem să formăm clase cu un număr oarecare de copii.  Mai mult, noi putem să acceptăm elevi în clasele de a X-a, dar profesori nu avem. Copiii nu sunt asigurați cu profesori.

Autor: Ion Scutaru, șeful Direcției Generală de Educație din Ialoveni

De la lipsă de elevi, la lipsă de clase (nu doar la Ialoveni)

În acest an, de către Consiliile raionale au fost reorganizate din licee în gimnazii (și nu închise) patru instituiții de învățământ din țară, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației și Cercetării pentru AGORA. Cu alte cuvinte, timp de trei ani aceste școli nu au avut un număr necesar de elevi pentru a forma clase liceale.

AGORA a sunat la mai multe Direcții Generale de Educație, iar pe această cale am aflat că situația de la Ialoveni nu este unică. De la un an la altul, numărul de elevi înscriși la licee scade, tot mai multe instituții optează să fie formată o singură clase de a X-a, iar în alte cazuri sunt identificate instituții zonale. Precizăm că selecția a fost făcută aleatoriu.

Aceleași două tăișuri ale problemei le-am identificat și la nivel național. Pe de o parte, insistența părinților și a elevilor de a avea o școală în propria localitate. De cealaltă parte, dificultatea pentru organele responsabile de a întreține o instituție în care este un număr mic de elevi și insuficiente cadre didactice. Motiv pentru care, în unele localități, în acest an, nu s-au format clase de a X-a.

În Briceni în trei localități nu au fost întrunite toate criteriile pentru forma clasă de a X-a. Am convenit cu primarii să formăm instituții zonale. Cea mai mare problemă este lipsa de copii și,  din păcate, din această cauză nici regulamentul nu-l putem respecta. Din lipsă de copii despre ce concurs să mai fie vorba (la admitere n.r.), când uneori nici media nu se respectă. 

Autor: Vitalie Știrbu, șef Direcția Educație Briceni

În cele mai multe cazuri, este formată câte o clasă liceală. Ministerul Educației precizează că în 127 de licee, adică aproximativ 38, 25% din numărul total, au organizat concursuri de admitere pentru învățământul liceal în baza unei singure clase de a X-a, ceea ce este contrar metodologii de înmatriculare. Situații care pe care le-am descoperit și noi. Printre acestea se numără raioanele Căușeni, Leova, Soroca și chiar mun. Bălți,

„Avem zece licee, iar în acest an doar în nouă am format clase de a zecea. În trei licee avem câte două clase, iar în șase câte una. Nu s-a înscris niciun elev în instituția în care nu am format clasă”, ne spune șefa Direcției Educație Căușeni, Tatiana Paladuța.

Această decizie ar sprijini nevoia unei instituții de învățământ în propria localitate sau limitarea posibilităților educaționale pentru copii vorbitori în alte limbi decât rusă.

Numărul de copii nu intră în standardele regulamentului, dar ținând cont de faptul că liceul Pușkin este unul cu predare în limba rusă, noi nu putem să nu deschidem clasă de a X-a. Așa că vom deschide cu un număr mai mic de copii - 9 (...) Nu avem situația în care să nu formăm o clasă, chiar dacă numărul copiilor nu corespunde cerințelor de a forma o clasă. 

Autor: Aliona Rîșchitori, șefa Direcției Educație Soroca

Cu toate acestea, Ministerul Educației și Cercetării precizează pentru AGORA că tot mai multe instituții de învățământ și autoritățile publice locale optează pentru opțiunea formării de școli mixte (cu predare și în limba română, și în limba rusă).

Opțiunea de a nu forma o clasă, văzută printr-un alt filtru

Primele argumente din spatele deciziei de a nu forma o clasă sunt legate de numărul insuficient de elevi și a cadrelor didactice. Însă, raționamentele nu se opresc aici. AGORA a discutat cu secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării, Valentina Olaru, de la care am aflat că desființarea unor clase sau decizia de a nu fi formate are drept obiectiv asigurarea unui proces educațional calitativ.

De multe ori, aceste licee au un deficit de resurse umane. De unde luăm profesori buni? Și cred că cea mai gravă  întrebare la care trebuie să răspundă înșiși managerii școlari care încearcă să înmatriculeze  elevii indiferent de medie, pur și simplu la număr, este ce vor face acești elevi când nu vor fi admiși la BAC, nu vor susține BACul, ce au făcut timp de trei ani de liceu. 

Autor: Valentina Olaru, secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării

Mai mult decât atât, o altă problemă este cea legată de aspectul financiar. Potrivit secretarei de stat, o clasă de liceu cu minim 22 de elevi se autofinanțează, iar cu mai puțini elevi cauzează deficit bugetar. Mai mult, o clasă de 10 elevi generează un deficit bugetar aproximativ de 48%.

În acest sens, Olaru explică faptul că autoritatea publică locală este cea care primește bugetul de la Ministerul Finanțelor, adică prin planificare de către Ministerul Educației, conform formulei per elev. Respectiv, Organul Local de Specialitate în Domeniu Învățământului trebuie să se gândească - cum face că acești bani să ajungă pentru menținerea și derularea întregului proces educațional, să fie un proces educațional de calitate.

Însă, chiar și în acest fel, după estimările făcute, Valentina Olaru precizează că sunt cazuri în care sunt solicitate adaosuri la suma estimată inițial, din cauza deficitului bugetar.

Bani de care dispun trebuie să fie eficient cheltuiți, pentru că în ziua de astăzi noi avem foarte mulți pereți pe care îi încălzim și dăm banii în aer, având trei-patru clase la fiecare școală. Pe de altă parte, pretindem salarii mari când tot noi aruncăm banii în vânt.  Insistența și persistența noastră ca să avem liceu în sat nu este argumentul cel mai forte, situația demografică este așa cum este.

Autor: Valentina Olaru, secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării

Însă, în toate aceste situații, intervenția Ministerului Educației și Cercetării este limitată la propuneri, inițiative. Decizia finală referitoare la numărul de elevi înscriși într-o clasă, formarea unei singure clase de liceu, desființarea unei clase, numirea unei instituții zonale, gestionarea bugetului îi aparține Organului Local de Specialitate în Domeniu Învățământului, adică Direcțiilor Raionale de Educație.

Ministerul se pronunță, iar Administrația Publică Locală ia decizia, însă trebuie să gândească foarte bine și regulamentar în baza actelor normative atunci când sunt luate astfel de hotărâri. 

Autor: Valentina Olaru, secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării

Spre exemplu, în acest an, Ministerul Educației a identificat 38 de licee din țară care ar putea fi eficientizate. Cu alte cuvinte, condițiile de studiu ar putea fi îmbunătățite prin redirecționarea elevilor într-un liceu apropiat, care ar deveni un centru mai dotat și care nu ar duce lipsă de resurse umane și financiare.

Ministerul s-a pronunțat la nivel de avertizare pentru aceste 38 de licee în care există posibilități de eficientizare și a recomandat, până la urmă, ca pentru anul următor să se țină cont de aceste modalități de eficientizare a rețelei de clase la nivel liceal. Anul următor, dacă nu va fi remarcată nicio intervenție, atunci ministerul va fi categoric.

Autor: Valentina Olaru, secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării

Scris cu penița

Pe scurt, toate aceste cazuri au în spate același Regulament, care propune niște norme în toată această activitate. Cum ar fi că pentru a fi formată o clasă de liceu, trebuie să existe suficienți candidați pentru două clase, dintre care una să fie cu profil uman, iar altul real.

În situația în care numărul de copii este mic, atunci Ministerul Educației examinează la solicitarea Consiliilor Raionale opțiunea a fi deschisă o singură clasă de a X-a.

În acest sens, în primul rând, trebuie să existe decizia Consiliului Raional care să aibă un argument ca trebuie deschisă o clasă de a X-a, și de ce respectivii copii nu-și pot desfășura activitatea în alt raion și de ce este imperativ necesar ca acei copii să-și desfășoare orele în acea instituție. 

Autor: Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării

La luarea acestei decizii, în acest sens, contează următoarele aspecte: dacă instituția are cadrele didactice suficiente, dacă are o rată bună de promovabilitate la BAC, gradul de asigurare cu resurse financiare suficiente, perspectivele demografice de organizare a învățământului liceal pentru următorii trei ani de studii, prin raportare la numărul de copii din clasele VII - IX.

Cifre tot mai mici, după admitere

În acest an, la nivel liceal au fost admiși 12.853 de elevi, în 332 de licee din țară. Ceea ce reprezintă aproximativ 45,67% din număr total de absolvenți ai treptei gimnaziale care au absolvit anul școlar precedent. 

Mai mult decât atât, la nivelul țării, este remarcat un trend negativ a numărului de înscrieri în școli, care ar fi început aproximativ în anul 2000.

Ministerul Educației și Cercetării, Dan Perciun, explică în cadrul emisiunii DESCIFRAT de la AGORA că acest fapt are două cauze. Pe de o parte, este vorba de reducerea natalității. De cealaltă parte, continuarea emigrării din R. Moldova și a reducerii numărului populației contribuie la scăderea numărului de copii înscriși în școli.

Avem în învățământul general în jur de 330 de mii de copii. Trendul este descendent, căci am avut de două ori mai mulți copii la începutul anilor 2000. Dar am avut și o populație de 4 milioane, acum avem o populație de 2,6 milioane cu reședință obișnuită în R. Moldova (...) Noi, din păcate, încă mai suntem o țară care pierde constant din numărul populației.

Autor: Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării

În același timp, pe lângă scăderea numărului de elevi, anual are loc și închiderea a 15-20 de școli mici, iar în noul an de studii au primit elevi doar 1.200 de școli sau cu 40 mai puține față de 2020-2021. Cel puțin asta arată o analiză a IDIS Viitorul, care mai menționează că în ultimii 10 ani, numărul elevilor a scăzut cu 11% la nivel național.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal