„Armata este un garant al păcii” sau „În fața pericolelor ne bizuim pe militari”. Mesajele oficialilor de Ziua Armatei Naționale (FOTO/VIDEO)

„Armata este un garant al păcii” sau „În fața pericolelor ne bizuim pe militari”. Mesajele oficialilor de Ziua Armatei Naționale (FOTO/VIDEO)

La 3 septembrie, Armata Națională a R. Moldova marchează a 32-a aniversare. „Armata este un garant al păcii”, spun oficialii țării. Iată mesajele adresate militarilor, rezerviștilor și veteranilor.

Irina Soltan

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Armata Națională sărbătorește azi a 32-a aniversare. Mai mulți oficiali ai țării, printre care și președinta Maia Sandu, remarcă importanța consolidării capacităților armate și subliniază aportul militarilor în situații de risc și calamități.

Publicitate
...

Ziua Armatei Naționale

FB/Președinția

Maia Sandu: În fața pericolului, a calamităților și urgențelor ne bizuim cu încredere pe militarii noștri.

În mesajul său de felicitare, președinta Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru eroii căzuți în lupta pentru independența țării.

„Le mulțumim veteranilor, ofițerilor din efectivul armatei, profesioniștilor care sunt mereu la datorie. Le mulțumim și familiilor militarilor pentru că îi sprijină și le sunt alături.

În fața pericolului, a calamităților și urgențelor ne bizuim cu încredere pe militarii noștri. Crizele din ultimii ani și războiul necruțător de la hotar ne-au amintit că siguranța cetățenilor noștri depinde de buna pregătire și dotare a Armatei Naționale. Lucrăm acum pentru a compensa perioada de neglijare a sectorului apărării”, scrie președinta țării.

Maia Sandu menționează că în 2023 s-a reușit majorarea alocărilor bugetare pentru modernizarea domeniului apărării. Ea subliniază că militarii și angajații civili ai Armatei Naționale trebuie să aibă condiții bune de trai și de muncă, echipament modern și instruire de calitate.

„Militarii noștri contribuie și la menținerea păcii și stabilității în afara granițelor țării, astfel Moldova se afirmă ca membru responsabil al comunității internaționale și un stat furnizor de securitate. Datorită profesionalismului și pregătirii ofițerilor noștri, în 2023, am detașat primul contingent de pacificatori în cadrul misiunii ONU de menținere a păcii în Liban. De aproape 10 ani, trimitem militari în cadrul misiunilor KFOR de menținere a păcii în Kosovo. La fel, geniștii moldoveni au instruit geniști ucraineni cum să curețe terenurile minate de agresorii ruși. În toate aceste misiuni solicitante apărătorii noștri ne reprezintă cu demnitate și contribuie la imaginea pozitivă a țării”, mai menționează Maia Sandu.

...

Ziua Armatei Naționale

FB/Președinția

Anatolie Nosatîi: Armata Națională este un garant al păcii și stabilităţii

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, s-a adresat militarilor, angajaților civili, veteranilor și militarilor în rezervă. Acesta a mulțumit tuturor pentru prestația bună la îndeplinirea obligațiunilor funcționale, activând în interesul țării și al cetățenilor.

„Datorită profesionalismului dumneavoastră, Armata Națională este un garant al păcii și stabilității Republicii Moldova, iar statul nostru — un contribuitor ferm la securitatea internațională, prin participarea în misiuni de menținere a păcii.

Dragi colegi, am încrederea că veți continua să vă faceți datoria cu responsabilitate şi perseverență pentru a îndeplini dezideratul de modernizare a Armatei Naționale și a oferi securitate fiecărui cetățean al țări noastre.

La fel, vin cu un mesaj deosebit de apreciere pentru cei care au stat la baza formării Armatei Naționale și care au luptat pentru apărarea suveranității, independenței și integrității Republicii Moldova.

Un gând aparte pentru militarii Armatei Naționale care în acest moment execută servicii în unitățile militare și celor care se află în misiuni internaționale de menținere a păcii, dar și familiilor care îi încurajează și susțin în îndeplinirea angajamentelor asumate față de țară”, a scris în mesajul său, Nosatîi.

...

Ziua Armatei Naționale

FB/Președinția

Nicu Popescu: Ziua Armatei Naționale ar trebui să fie și un angajament pentru viitor.

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu a menționat că 3 septembrie este o ocazie în care să reflectăm asupra sacrificiului, curajului și devotamentului demonstrat de bărbații și femeile care servesc în forțele armate.

„Fie că este vorba despre apărarea țării noastre în fața amenințărilor sau despre furnizarea de ajutor umanitar în momente de criză, membrii armatei noastre reprezintă adevărați eroi moderni. Cu toate acestea, Ziua Armatei Naționale ar trebui să fie mai mult decât un moment de reflecție - ar trebui să fie și un angajament pentru viitor. Investind în dezvoltarea și modernizarea Forțelor Armate, vom asigura că acestea sunt pregătite să facă față provocărilor de viitor”, notează Popescu.

Ministrul de Externe mai spune că lansarea Misiunii UE de Parteneriat în Republica Moldova (EUPM Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comună (PSAC) va consolida capacitățile noastre de gestionare a crizelor din Republica Moldova și va spori reziliența țării la amenințările hibride.

„Aceste amenințări includ securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de dezinformare. În același timp, asistența acordată prin intermediul Instrumentului European pentru Pace Forțelor Armate va avea un impact semnificativ asupra capacității noastre de apărare și ne va permite să modernizăm echipamentul militar și non-militar al Republicii Moldova”.

Un mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Armatei Naționale au transmis și pacificatorii din contingentul KFOR-19, aflat în misiunea de menținere a păcii din Kosovo:

...

Ziua Armatei Naționale

FB/Președinția

CONTEXT. Ziua Armatei Naționale este marcată la 3 septembrie, prin evenimente desfășurate la Bălți, Chișinău și Cahul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal