„Niște copii s-au gândit să dea afară toți șefii direcțiilor educație”. Ion Ceban va contesta la CC decizia lui Dan Perciun

„Niște copii s-au gândit să dea afară toți șefii direcțiilor educație”. Ion Ceban va contesta la CC decizia lui Dan Perciun

Primarul capitalei, Ion Ceban, intenționează să se adreseze la Curtea Constituțională. Acesta se arată nemulțumit de anunțul ministrului Educației, Dan Perciun, care anunță verificări în rândul direcțiilor raionale de educație.

Irina Soltan

CE S-A ÎNTÂMLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Primarul de Chișinău a dispus să fie întocmită o contestație la Curtea Constituțională cu privire la anunțul ministrului Educației:

„Voi ruga colegii să pregătească o contestație la Curtea constituțională începând cu săptămâna aceasta cu privire la dezmățul din domeniul educației, când niște copii s-au gândit să dea afară toți șefii direcțiilor educaționale din țară”, a spus Ceban la ședința Primăriei.

Edilul încă nu a precizat ce anume va contesta din hotărârea Ministerului Educației și Cercetării, însă, precizăm că Parlamentul a aprobat în ședința extraordinară din luna august modificări la Codului educației, printre care se numără normele de cod legate de modul de selectare a șefilor direcțiilor și unele norme derogatorii în acest sens.

CONTEXT. În baza noilor modificări ministrul Dan Perciun a spus că șefii Direcțiilor de educație vor fi supuși unor verificări inițiate de Ministerul Educației și Cercetării.

Numirile în cadrul direcțiilor s-au desfășurat anterior în conformitate cu Codul educației adoptat 2014. Chiar dacă acesta prevede faptul că șefii trebuie selectați prin concurs, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, anunță că au fost înregistrate mai multe abateri și nereguli. Acesta este și motivul pentru care vor fi realizate verificări.

Astfel, pentru ca un candidat să devină eligibil pentru acest post, potrivit Regulamentul privind modul de selectare a șefilor direcțiilor raionale, acesta trebuie să dețină studii de master și să aibă experiență managerială în sistemul educațional. A doua probă este un test scris grilă, care va acea loc la Centru de Tehnologii Informaționale în Educație, iar pragul de trecere va fi de 75%, care este unul mai înalt decât în cazul testării pentru directori. Ultima probă este cea a interviului, în baza unui plan de dezvoltare raională a sistemului educațional. Candidatul trebuie să realizeze o lucrare de până la 20 de pagini în care să fie prezentată viziunea pentru dezvoltarea sistemului educațional la nivel de raion.


Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal