Peste 1.000 de accidente, de la începutul anului | Ministrul de interne, cu propuneri pentru creșterea securității la trafic

Peste 1.000 de accidente, de la începutul anului | Ministrul de interne, cu propuneri pentru creșterea securității la trafic

Doar în acest an, poliția a înregistrat peste 123 de mii de încălcări a limitei de viteză, iar în 4 mii dintre cazuri, șoferii conduceau în stare de ebrietate. Mai mult de atât, în ultimele 8 luni s-au produs peste 1.000 de accidente, iar peste 100 de persoane și-ai pierdut viața. În acest sens, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros a venit cu un șir de propuneri pentru îmbunătățirea situației, pe care le-a expus într-un raport public.

Diana Latiș

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. În ultimele 8 luni au fost înregistrate peste 123 de mii de încălcări a limitei de viteză, 4 mii de cazuri în care șoferii au condus în stare de ebrietate și 270 de cazuri de încălcare a regulilor de circulație prin comportament agresiv.

În peste 10 mii de cazuri, șoferii nu au acordat prioritate pietonilor, iar pietonii au încălcat regulile în peste 23 de mii de cazuri.

În ceea ce privește accidentele rutiere, în decurs de 8 luni, pe teritoriul Republicii Moldova s-au produs peste 1.200 de accidente, dintre care 122 de persoane au decedat, iar 1.497 au fost traumatizate. Din numărul total de accidente, circa 378 au avut loc din cauza vitezei excesive în sectorul de drum, dintre care 64 de persoane au decedat, iar altele 456 au fost traumatizate. 

Totodată, 90 de accidente s-au produs din cauza șofatului în stare de ebrietate. Astfel, 18 persoane au decedat, iar altele 113 au suferit diferite traumatisme. 

În urma prezentării acestor statistici, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a venit și cu o listă de acțiuni care vor fi întreprinse pentru a remedia problema existentă. Acțiunile sunt centrate pe combaterea consumului de alcool și a consumului de droguri.

Mai exact, este vorba despre implementarea unui proiect pilot de testare a consumului de droguri cu aparate specifice destinate acestui scop. Vom implementa proiectul astfel, încât în momentul staționării, poliția să fie pregătită să le utilizeze la maxim.

De asemenea, vor fi stopate cursele ilegale de mașini, așa numitele raliuri nocturne care tulbură liniștea cetățenilor. Vor fi verificări cu privire la modificarea tehnică a mașinilor fără autorizare, reutilarea acestor mașini. Mai mult de atât, vor fi folosite mașini capcană pentru documentare, inclusiv montarea camerelor de supraveghere în locurile deja cunoscute de poliția națională unde sunt organizate aceste raliuri. 

Începând de seara trecută, au fost pornite acțiuni la nivel național pentru prevenirea și combaterea abaterilor de la regulile de circulație pe drumurile publice. Activitățile se desfășoară sub genericul Drumuri sigure în Moldova”.

CONTEXT. Datele arată că pe parcursul primelor șase luni ale anului 2023, au fost înregistrate 881 de accidente rutiere. Aceata este cu aproximativ 13% mai puțin decât în 2022. Totuși, Poliția semnalează că numărul persoanelor în stare de ebrietate alcoolică care urcă la volanul autoturismului rămâne a fi ridicat – 2.958 de persoane. 

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal