ALEGERI 2023 | Desemnarea candidaților pentru funcțiile de primari de municipiu, consilieri municipali și raionali va începe din 6 septembrie

ALEGERI 2023 | Desemnarea candidaților pentru funcțiile de primari de municipiu, consilieri municipali și raionali va începe din 6 septembrie

Partidele politice și blocurile electorale își vor putea desemna candidații, iar cei independenți își vor putea înainta candidatura pentru funcțiile elective pentru circumscripțiile de nivelul II, începând cu 6 septembrie. Anunțul a fost făcut de Comisia Electorală Centrală (CEC), care a precizat că e vorba de consiliile raionale, municipale și primarii municipiilor Chișinău și Bălți.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Din 6 septembrie începe perioada de desemnare a candidaților la funcțiile elective pentru circumscripțiile de nivelul II. Conform prevederilor Codului electoral, desemnarea candidaților are loc după constituirea consiliilor electorale de circumscripție, dar nu mai devreme de 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Potrivit CEC, dreptul de a desemna candidații pentru alegeri îl au:

a) partidele politice înregistrate până la data intrării în vigoare a hotărârii Comisiei Electorale Centrale cu privire la stabilirea datei alegerilor locale generale;

b) blocurile electorale constituite și înregistrate în condițiile prevăzute de Codul electoral și ale instrucțiunii privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale;

c) candidații independenți.

Procedura de desemnare a candidaților la funcția de primar și de consilier în consiliul local are loc:

 • în cazul partidelor politice și al blocurilor electorale – prin aprobarea, în cadrul ședințelor organelor abilitate în conformitate cu prevederile statutare sau, după caz, cu acordurile de constituire ale acestora, confirmată prin procesele-verbale (extrase din procesele-verbale), a hotărârilor / deciziilor privind desemnarea candidaților la funcția de primar și listei de candidați pentru funcția de consilier al consiliului local;

 • în cazul  candidaților independenți – prin înaintarea propriei candidaturi la funcția de primar și / sau de consilier al consiliului local, după caz, constituirea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii acestuia.


Procedura de desemnare a candidaților independenți include și etapa de colectare a semnăturilor de către persoanele care își înaintează propria candidatură și / sau grupurile de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de primar și de consilier al consiliului local.

Formularele listelor de subscripție vor putea fi solicitate de la consiliul electoral de circumscripție de nivelul doi, începând cu data de 19 septembrie curent.

CONTEXT. La 7 august curent, a început perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. În cadrul ediției „Descifrat” din 21 iulie, președinta CEC, Angela Caraman a explicat că candidaturile pentru funcțiile de primari și consilieri se vor putea depune începând cu 6 septembrie, dar nu mai târziu de 6 octombrie. Listele finale, cu toate modificările aplicate vor fi gata la 26 octombrie.

Mai multe noutăți aflați în ediția: DESCIFRAT | Agitații pre-electorale. Președinta CEC, Angela Caraman, despre noi reguli de joc pentru scrutinul din toamnă și acțiunile potențialilor candidați (VIDEO)

La 5 noiembrie, persoanele cu drept de vot vor ieși să aleagă primari în 898 de localități. La aceeași dată se va decide componența a 896 de consilii locale, 32 de consilii raionale și două consilii municipale - la Chișinău și Bălți.

AGORA precizează că până la această oră, printre candidații care ar urma să se înscrie în cursele electorale este și Ion Ceban, actualul primar de Chișinău. Acesta a confirmat cu mult timp înainte intenția de a candida pentru un al doilea mandat de primar.

La fel și Partidul Acțiune și Solidaritate și-a anunțat candidatul pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău. Acesta este deputatul Lilian Carp.

„În următoarele zile, săptămâni voi începe negocierile publice și dezbaterile publice cu mai mulți reprezentanți ai societății civile, dar în primul rând dezbaterile publice pe viitorul program electoral al mun. Chișinău. Capitala se confruntă cu anumite probleme reale, iar Chișinăul are nevoie de un suflu în dezvoltarea sa”, a spus Carp.

Iar Ion Bulgac este candidatul partidului CUB la alegerile locale din toamnă pentru funcția de primar de Chișinău. Decizia a fost aprobată la 25 iunie, în cadrul Consiliului Național Politic. Acesta a obținut votul unanim al CNP.

La fel, la 3 iulie și Platforma DA și-a anunțat candidatul. Acesta este din afara partidului și a mai luptat pentru funcția de primar la alegerile anterioare - Victor Chironda, fostul viceprimar de Chișinău.

Iar Partidul Liberal va susține la alegerile din Chișinău pe Ion Purice. „Urmează să reprezinte în aceste alegeri interesele cetățenilor din partea Partidului Liberal, vicepreședintele partidului, Ion Purice. Este în partid de mulți ani, are calități de manager, a lucrat vicedirector la Spitalul 4 din Chișinău, iar acum este director la Spitalul din Cărpineni”, a spus Mihai Ghimpu.

Vezi și: Valuri electorale. Forțele politice care și-au anunțat interesul pentru fotoliile de primar la scrutinul din toamna anului 2023

La fel Partidul Schimbări și-a anunțat susținerea pentru actualul primar al municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin. Acesta va candida din nou pentru fotoliul de edil de Bălți, cel mai mare și important oraș al Republicii Moldova.

Iar PLDM se lansează în cursa pentru primăria Ungheni. Formațiunea a desemnat-o pe Lidia Sanduleac în calitate de candidată pentru funcția de primar al municipiului.

Fostul pretor al sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, este candidatul susținut de Partidul Social Democrat European la alegerile din Chișinău planificate pentru 5 noiembrie. Anunțul a fost făcut de liderul partidului, Ion Sula.

La funcția de edil al Chișinăului aspiră și Constantin Butucel, anunțat de Partidul PACE și Vasile Bolea, care va candida din partea Partidului Renaștere. Cei doi au fost anunțați la 4 septembrie.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal