CSE a decis: Rețelele de transport a gazelor din R. Moldova vor fi operate de Vestmoldtransgaz

CSE a decis: Rețelele de transport a gazelor din R. Moldova vor fi operate de Vestmoldtransgaz

Rețelele de transport a gazelor din R. Moldova vor fi operate de compania Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz România și BERD. Decizia a fost aprobată de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Comisia pentru Situații Excepționale a decis ca rețelele de transport a gazelor naturale din R. Moldova vor fi  operate de Vestmoldtransgaz, ce aparține  Transgaz România și BERD. 

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, între Moldovatransgaz - compania-fiică a Moldovagaz, și Vestmoldgaz a fost semnat un contract de locațiune a rețelei de transport a gazelor naturale. Pentru a intra în vigoare, contractul urmează a fi avizat de către Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE).

Semnarea acestui acord a fost posibilă ca urmare a modificării legislației - ceea ce permite ANRE să demareze din oficiu procedura de separare a companiilor din domeniul gazelor, dar și în baza unor decizii ale CSE din iunie și septembrie curent. Astfel, se intră pe ultima sută de metri în procesul de separare a activității de furnizare de activitatea de transportare a gazelor naturale, cu scopul de a evita monopolul și a asigura accesul tuturor părților interesate la infrastructură. Separarea companiilor producătoare, de transport, distribuție și furnizare a gazelor face parte din Pachetul energetic III, angajament al Republicii Moldova față de Comunitatea Energetică.

Ca și în cazul sincronizării pieței energiei electrice cu cea continentală, consumatorii casnici nu vor simți în vreun fel această schimbare pe piața de gaze. Însă, această separare, pe care Republica Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislației europene și liberalizarea, transparentizarea pieței de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la rețele pentru toate companiile și pe termen lung vom crește credibilitatea pieței pentru traderi și furnizori europeni, iar competiția, pe viitor, poate genera și prețuri mai bune.

Autor: Victor Parlicov, ministru al energiei

Publicitate

Vestmoldtransgaz va prelua în locațiune și va opera rețeaua de transport a gazelor naturale pe termen de 5 ani. De asemenea, va prelua prin succesiune contractele actuale de deservire tehnică încheiate de către SRL „Moldovatransgaz”, astfel fiind asigurată continuitatea proceselor operaționale aferente infrastructurii de transport a gazelor naturale. 

SRL „Vestmoldtransgaz” a fost certificată de către ANRE în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale care deține gazoductul „Iași-Ungheni-Chișinău”. Acționari ai Vestmoldtransgaz sunt Transgaz din România (75%) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 25%

CONTEXT. La 13 iunie, ANRE a anunțat că a declanșat procedura de certificare, în urma căreia va decide asupra modalității în care va fi operat în continuare sistemul de transport al gazelor naturale în R. Moldova. Anunțul a fost făcut după ce Moldovagaz a transmis că nu a reușit în termen să depună documentele și să realizeze procedurile necesare pentru a asigura separarea și independența sistemelor de transport al gazelor naturalee de întreprinderile integrate pe verticală.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal