Fără Guțul la Guvern, deocamdată. Ce spun reprezentanții Executivului
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, nu va fi prezentă nici la ședința din 6 septembrie a Executivului. Guvernatoarea spune că s-a adresat instituțiilor statului, dar nu a primit un răspuns deocamdată.
・ Irina Soltan
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Fotoliul din Guvern rezervat pentru bașcana Găgăuziei rămâne deocamdată gol. Evghenia Guțul, spune că a solicitat administrației centrale să fie inclusă în componența Guvernului.
„Da, am apelat la Parlament, la Guvern și la președintele Republicii Moldova. Până acum, într-adevăr, e tăcere, fără răspuns", a spus Evgenia Guțul la ședința Adunării Populare din Găgăuzia.
AGORA a contactat reprezentanții Guvernului pentru o reacție: „Este o procedură legală care trebuie să fie încheiată. Guvernatorul este numit în funcția de membru al Guvernului, prin decretul președintelui. Până atunci, oficială nu va fi prezentă la ședințele Executivului”, a spus Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Excutivului.
Vezi aici un editorial la acest subiect: Despre legitimitatea Evgheniei Guțul în calitate de bașcană a Găgăuziei și de ce ne băgăm nasul în treburile autonomiei
CONTEXT. Guțul urmează să devină membră a Guvernului Republicii Moldova. Asta dacă va fi numită printr-un decret prezidențial, nu vor exista modificări legislative la acest subiect și dacă dosarul alegerilor pentru Bașcanul Găgăuziei va fi închis definitiv și nu se vor contesta aceste alegeri.
AGORA amintește că o zi înaintea alegerilor, sâmbătă, 13 mai, la orele dimineții, au avut loc acțiuni de urmărire penală pe dosarul de corupere a alegătorilor în contextul alegerilor din UTA Găgăuzia. Perchezițiile au vizat reprezentanții Partidului Șor. Partidul vizat a venit cu o reacție în care învinuiește guvernarea de acțiunile întreprinse de oamenii legii.
Apoi, oamenii legii au descins la 16 mai la CEC din Găgăguzia. În cadrul măsurilor speciale de investigații, s-a conturat bănuiala rezonabilă că în listele electorale ar fi persoane care, la momentul scrutinului, s-ar fi aflat în afara țării noastre, deci nu puteau să participe fizic la alegeri, dar și persoane decedate. Pentru a verifica această informație, a fost necesară ridicarea listelor electorale care în prezent sunt examinate.
Precizăm că în primul tur, Evghenia Guțul, a obținut 14.890 de voturi, adică 26,5 % din numărul total al alegătorilor, iar după anunțarea rezultatelor, structurile de drept au informat că asupra membrilor partidului Șor, dar și a celor din stafful electoral al candidatei planează suspiciuni de corupere a alegătorilor, în vederea determinării acestora de a vota pentru Evghenia Guțul la scrutin. De asemenea, aceștia ar fi transportat organizat alegătorii la procesul de vot.
Cazul este investigat penal de angajații Centrului Național Anticorupție (CNA), cei ai Procuraturii Anticorupție (PA) și ai Inspectoratului General al Poliției (IGP). Descinderile s-au soldat cu ridicarea mai multor obiecte, dar nu și cu rețineri.
De cealaltă parte, reprezentanții Șor neagă acuzațiile, calificându-le drept abuzuri și intimidări.