În R. Moldova ar urma să apară cărțile de identitate după model european. Proiectul de lege, aflat la etapa consultărilor

În R. Moldova ar urma să apară cărțile de identitate după model european. Proiectul de lege, aflat la etapa consultărilor

Noile prevederi vor ridica nivelul de armonizare a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene.


Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Agenția Servicii Publice a elaborat un proiect de lege care prevede un  nou tip de act de identitate eliberat cetățenilor moldoveni, care să corespundă rigorilor și normelor europene. În prezent, proiectul se află la etapa de consultări publice.

Potrivit prevederile proiectului de lege, titularul cărții de identitate se va putea identifica în baza acesteia atât pe teritoriul țării, cât și, mai nou, în statele în care va putea călători în baza acordurilor internaționale. În prezent, cetățenii R. Moldova pot călători doar cu buletinul de identitate în Ucraina și în Turcia.

Totodată, o noutate a proiectului de lege constă în faptul că în cartea de identitate, vor fi integrate datele biometrice ale titularului. Acest lucru va face posibilă extinderea listei statelor în care cetățenii moldoveni vor putea călători în baza acestui act de identitate.  Mai mult, cetățenii vor fi obligați să dețină cartea de identitate de la vârsta de 14 ani, ci nu 16, cum este în prezent.

Inițiativa ASP, mai prevede excluderea din conținutul tuturor tipurilor actelor/cărților de identitate și de permise de ședere  a  datelor referitoare la domiciliul și/sau reședința temporară a titularului. Aceste date ar urma să fie disponibile în format electronic, pe platforma guvernamentală „MConnect”, care va conține date din Registrul de stat al populației și cele ale altor autorități publice și registre naționale.

În plus, în baza cărții de identitate se va putea vota. Prevederile inițiativei legislative stabilesc că alegătorul va prezenta actul de identitate biroului electoral al secției de votare pentru a fi înregistrată prezența acestuia și a fi verificată înscrierea în lista electorală de bază. Un element de noutate este excluderea ștampilei cu mențiunea efectuării votării în ziua scrutinului.

În cazul adoptării și intrării în vigoare a proiectului de lege, cărțile de identitate și toate tipurile de buletine de identitate și de permise de ședere se vor elibera fără fișa de însoțire care făcea dovada domiciliului sau reședinței temporare. Cele aflate în circulație vor fi considerate nule de drept, întrucât informația va fi disponibilă și actualizată pe platformele guvernamentale, cu date din Registrul de stat al populației.

În același timp, toate tipurile de buletine de identitate eliberate cetățenilor R. Moldova până la data emiterii primei cărți de identitate - buletin de identitate simplu, electronic, provizoriu -  se  vor considera valabile până la data expirării, cu excepția situațiilor în care potrivit noilor prevederi, vor deveni nule.

CONTEXT. Proiectul de modificare a Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte este elaborat de ASP și are drept scop ridicarea nivelului de aliniere a Republicii Moldova la acquis-ul Uniunii Europene urmare a obținerii statutului de stat candidat prin decizia Consiliului European din 23 iunie 2022, precum și pregătirea RM pentru negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal