Își scoate electoratul la înaintare? Ceban cere socoteală Guvernului prin intermediul unor petiții

Își scoate electoratul la înaintare? Ceban cere socoteală Guvernului prin intermediul unor petiții

Reglarea de conturi dintre primarul Ion Ceban și autoritățile centrale pare să continue. De această dată, edilul a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că partidul pe care îl conduce urmează să lanseze trei petiții și a îndemnat atât moldovenii din țară, cât și cei de peste hotare să semneze aceste plângeri.

Mardari Irina

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ: În ajunul campaniei electorale, liderul MAN, Ion Ceban a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat despre lansarea a trei petiții, care ar avea scopul să aducă clarificări în modul în care sunt gestionați banii țării.

„Este vorba despre petiția pentru transparență în gestionarea fondurilor europene acordate RM, petiție pentru transparența în gestionarea tarifelor la gazul natural și o altă petiție pentru tot ce se întâmplă în domeniul energetic. Oamenii trebuie să cunoască ce se întâmplă cu adevărat: multă informație este ascunsă - contracte, negocieri”, a spus Ion Ceban.

Liderul MAN a precizat că subiectul petiției pentru transparență va viza gestionarea celor 200 de milioane de euro primite de țara noastră din partea UE:

„Nu e clar cum aceste fonduri sunt cheltuite. Se tot vorbește despre asistență externă, nu este clar cât este credit și cât grant, avem așa informații, dar informații publice nu există. Primăria nu a primit niciun bănuț din această sumă. Această petiție este propusă să fie cât de mult posibil distribuită și semnată și are scopul de a cere Guvernului un raport”.

De asemenea, Ceban s-a referit și la creditul de 300 de milioane de euro contractat de autorități pentru gazele naturale de altenativă.

„Din câte înțelegem gazul de alternativă a fost prin diferiți intermediari și practic din aceeași sursă. Până la urmă este o acrobație în ceea ce ține de partea de comerț, iar noi, ca moldoveni, am plătit cel mai scump gaz din Europa. Ca să nu zic din toată lumea”, a spus primarul.

CONTEXT: AGORA precizează că, deocamdată, Partidul MAN nu a anunțat cine va fi candidatul pentru funcția de primar al municipiului Chișinău.

Până la această oră, printre candidații care ar urma să se înscrie în cursele electorale sunt Ion Ceban, actualul primar de Chișinău. Acesta a confirmat cu mult timp înainte intenția de a candida pentru un al doilea mandat de primar.

La fel și Partidul Acțiune și Solidaritate și-a anunțat candidatul pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău. Acesta este deputatul Lilian Carp.

„În următoarele zile, săptămâni voi începe negocierile publice și dezbaterile publice cu mai mulți reprezentanți ai societății civile, dar în primul rând dezbaterile publice pe viitorul program electoral al mun. Chișinău. Capitala se confruntă cu anumite probleme reale, iar Chișinăul are nevoie de un suflu în dezvoltarea sa”, a spus Carp.

Iar Ion Bulgac este candidatul partidului CUB la alegerile locale din toamnă pentru funcția de primar de Chișinău. Decizia a fost aprobată la 25 iunie, în cadrul Consiliului Național Politic. Acesta a obținut votul unanim al CNP.

La fel, la 3 iulie și Platforma DA și-a anunțat candidatul. Acesta este din afara partidului și a mai luptat pentru funcția de primar la alegerile anterioare - Victor Chironda, fostul viceprimar de Chișinău.

Iar Partidul Liberal va susține la alegerile din Chișinău pe Ion Purice. „Urmează să reprezinte în aceste alegeri interesele cetățenilor din partea Partidului Liberal, vicepreședintele partidului, Ion Purice. Este în partid de mulți ani, are calități de manager, a lucrat vicedirector la Spitalul 4 din Chișinău, iar acum este director la Spitalul din Cărpineni”, a spus Mihai Ghimpu.

Fostul pretor al sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, este candidatul susținut de Partidul Social Democrat European la alegerile din Chișinău planificate pentru 5 noiembrie. Anunțul a fost făcut de liderul partidului, Ion Sula.

Iar la 29 august, ex-directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță a anunțat că candidează la funcția de primar al Chișinăului. Acesta va participa la alegeri din partea partidului nou creat de fostul deputat democrat Eugeniu Nichiforciuc.

Iar din partea PCRM, candidată este Diana Caraman. Candidatura sa fost susținută de membrii Comitetului Central al partidului și de comuniștii din organizația orășenească de partid.

La fel Partidul Schimbări și-a anunțat susținerea pentru actualul primar al municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin. Acesta va candida din nou pentru fotoliul de edil de Bălți, cel mai mare și important oraș al Republicii Moldova.

Iar PLDM se lansează în cursa pentru primăria Ungheni. Formațiunea a desemnat-o pe Lidia Sanduleac în calitate de candidată pentru funcția de primar al municipiului.


Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal