Parlicov, despre reacția Gazprom la rezultatele auditului: Am propus să punem punct amiabil acestei probleme

Parlicov, despre reacția Gazprom la rezultatele auditului: Am propus să punem punct amiabil acestei probleme

Ministrul Energiei, Victor Parlicov susține că potrivit rezultatelor auditului, șansele Gazpromului în a recupera datoriile pretinse sunt extrem de joase.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. În cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, ministrul energiei, Victor Parlicov a comentat anunțul Gazprom la rezultatele auditului, afirmând că cel mai probabil, cazul ar putea ajunge la Arbitrajul de la Moscova.

Eu cred că inclusiv în cazul unui arbitraj chiar și la Moscova, pe aceste datorii expirate, nu au nici o șansă. Unul din motivele pentru care am acceptat să plătim o anumită sumă și să închidem această problemă amiabil, chiar și dacă ne adresăm pe aceste datorii (legate de tranzit - n.r.) și pagube cauzate de neonorarea obligațiilor contractuale în iarna anului trecut, este că noi va trebui să examinăm aceste dosare în Arbitrajul de la Moscova, că așa e făcut contractul. Totodată, înțelegem că șansele să obținem de 160 milioane dolari sunt reduse.

Autor: Victor Parlicov, ministru al energiei

Publicitate

Totodată, Parlicov a admis faptul că există un risc real ca raportul final al auditorilor să nu fie aprobat nici de Gazprom, nici de Consiliul de Observatori al S.A. „Moldovagaz”.

Auditul a fost făcut în baza înțelegerilor din octombrie 2021, și acolo era spus că noi facem auditul, dar Gazprom a insistat ca rezultatele acestui audit să fie aprobate în Consiliul de Observatori. Noi am prezentat rezultatele și ele urmează a fi aprobate de acest organism, suntem conștienți că există foarte mare probabilitate să nu fie aprobate de Consiliul de Observatori, totuși noi nu putem ignora, ca Guvern, rezultatele unui asemenea audit atunci când ne formulăm poziția noastră pe modul acestor datorii. Da juridic nu pot fi aprobate de Gazprom, dar când ne formăm poziția noastră, noi ne bazăm pe acest audit.

Autor: Victor Parlicov, ministru al energiei

CONTEXT. Compania rusă Gazprom a reacționat la 6 septembrie, la publicarea rezultatelor auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz. Într-o primă reacție după publicarea rezultatelor auditului asupra datoriilor istorice ale malului drept către Gazprom, compania rusă se arată nemulțumită și acuză mai multe încălcări.

Tot la 6 septembrie curent, ministrul energiei, Victor Parlicov a prezentat rezultatele auditului asupra datoriilor istorice ale consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Astfel, auditorii au demonstrat că partea moldovenească trebuie să achite Gazpromului o datorie de 8,6 milioane de dolari. Aceasta din totalul celor 709 milioane cât pretinde Gazprom. Potrivit concluziilor din raport, restul sumei sau na fost demonstrată, sau a expirat. Mai mult, R. Moldova poate înainta pretenții financiare către partea rusă de cel puțin 160 de milioane de dolari.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal