Ultima oră! Igor Trofimov este demis din funcția de secretar de stat al MAI, după incidentul de la Aeroport

Ultima oră! Igor Trofimov este demis din funcția de secretar de stat al MAI, după incidentul de la Aeroport

Igor Trofimov, secretarul de stat responsabil de politicile de securitate a Ministerului Afacerilor Interne este demis. Această decizie este o urmare a incidentului de la Aeroportul Internațional Chișinău din 30 iunie curent, soldat cu doi morți.

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Ministerul Afacerilor Interne rămâne fără secretar de stat responsabil de politicile de securitate. Este vorba de Igor Trofimov.

Se întâmplată după ce un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară au decedat în urma unui atac cu armă de foc la Aeroportul Internațional Chișinău din 30 iunie curent.

CONTEXT. Incidentul s-a întâmplat după ce unui cetățean din Tadjikistan de 43 de ani i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova din considerente de securitate. În timpul însoțirii sale către zona de tranzit pentru a fi returnat, acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară, cu arma sustrasă de la un angajat al poliției de frontieră. 

Subliniem că, procurorul general Ion Munteanu anunță că Procuratura Generală a intentat dosar penal pe cauză de omor cu circumstanțe agravante, specificând că nu este inițiat dosar pe cauza infracțiunii de terorism.

Precizăm că, la 1 iulie, Comitetului Național de Securitate Aeronautică (CNSA) a decis crearea unui grup de lucru cu membri experți din domeniul ordinii publice și reprezentanți ai instituțiilor din domeniul securității aeronautice. Grupul de lucru urmează să prezinte în termen de 14 zile proiectul de Raport preliminar, care va cuprinde analiza cauzelor și circumstanțelor care au determinat producerea accidentului din 30 iunie.

Rezultatele anchetei declanșate de autorități în cazul incidentului de la Aeroportul Chișinău din 30 iunie A au fost prezentate la 4 septembrie de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros. În urma anchetei, șeful IGPF, Rosion Vasiloi a fost sancționat cu mustrare aspră. Au mai fost sancționați disciplinar cu mustrare aspră 5 angajați, iar alți 4 au fost concediați printre care șefi adjuncți, șeful de tură și ofițerul superior al serviciului dispecerat. Mai mult, Efros a anunța că secretarul de stat responsabil de politicile de securitate urmează a fi demis.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal