Ceban și Vartanian contestă modificările la Codul educației: „Este ingerință în activitatea APL-urilor”

Ceban și Vartanian contestă modificările la Codul educației: „Este ingerință în activitatea APL-urilor”

Primarul de Chișinău, Ion Ceban merge la Curtea Constituțională cu o contestație la modificările aprobate la Codul educției. Edilul crede că ar fi fost încălcat dreptul la muncă și că ar fi semne de ingerință în activitatea administrațiilor locale.

Irina Soltan

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Edilul a mers la Înalta Curte însoțit de deputatul neafiliat Gaik Vartanian, în condițiile în care primarul nu este în drept să aplice contestații la legi la CC.

Printre argumentele invocate în solicitare, edilul menționează că modificările la Codul Educațional ar încălca dreptul la muncă. „Ce s-a propus prin amendament spune că în 45 de zile șefii direcțiilor raionale sunt destituiți din funcție de drept”, afirmă Ceban.

La fel, edilul crede că acțiunile ar reprezenta o ingerință în activitatea administrației publice locale. Mai mult, acesta spune că amendamentul a fost înregistrat la ora 16:00 miercuri, iar joi a fost votat în două lecturi proiectul de lege. „Ce mai grav este că nu au fost consultați administrațiile locale și cei din sistemul educațional - directori, profesori”, afirmă Ceban.

„Credem că până la pronunțarea unei decizii a Curții Constituționale această modificare a legii trebuie să fie suspendată”, a adăugat Gaik Vartanian.

CONTEXT. Nemulțumirea edilului vine după ce  Parlamentul a aprobat în ședința extraordinară din luna august modificări la Codului educației, printre care se numără normele de cod legate de modul de selectare a șefilor direcțiilor și unele norme derogatorii în acest sens.

În baza noilor modificări ministrul Dan Perciun a spus că șefii Direcțiilor de educație vor fi supuși unor verificări inițiate de Ministerul Educației și Cercetării.

Numirile în cadrul direcțiilor s-au desfășurat anterior în conformitate cu Codul educației adoptat 2014. Chiar dacă acesta prevede faptul că șefii trebuie selectați prin concurs, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, anunță că au fost înregistrate mai multe abateri și nereguli. Acesta este și motivul pentru care vor fi realizate verificări.

Astfel, pentru ca un candidat să devină eligibil pentru acest post, potrivit Regulamentul privind modul de selectare a șefilor direcțiilor raionale, acesta trebuie să dețină studii de master și să aibă experiență managerială în sistemul educațional. A doua probă este un test scris grilă, care va acea loc la Centru de Tehnologii Informaționale în Educație, iar pragul de trecere va fi de 75%, care este unul mai înalt decât în cazul testării pentru directori.

Ultima probă este cea a interviului, în baza unui plan de dezvoltare raională a sistemului educațional. Candidatul trebuie să realizeze o lucrare de până la 20 de pagini în care să fie prezentată viziunea pentru dezvoltarea sistemului educațional la nivel de raion.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal