Reglementarea activității companiilor de taxi. Deținătorii de platforme de comenzi de taxi vor trebui să se înregistreze juridic în R. Moldova

Reglementarea activității companiilor de taxi. Deținătorii de platforme de comenzi de taxi vor trebui să se înregistreze juridic în R. Moldova

Toți deținătorii de platforme și aplicații de comenzi de taxi vor trebui să se înregistreze juridic pe teritoriul Republicii Moldova, iar sistemele să fie utilizate doar prin intermediul operatorilor de transport care prestează servicii în sistem de taxi. Cel puțin asta prevede un proiect de lege aprobat în primă lectură de deputați.

Baciu Ana

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Autoritățile urmează să reglementeze activitatea companiilor de taxi. Deputații au aprobat un proiect de lege care prevede ca toți deținătorii de platforme și aplicații de comenzi de taxi să fie înregistrați juridic pe teritoriul țării noastre.

De asemenea, în scopul monitorizării celor care prestează astfel de servicii, deținătorii de platforme vor prezenta trimestrial Agenției Naționale pentru Transport Auto lista vehiculelor și a tuturor șoferilor care operează curse în regim de taxi.

Totodată, vor fi introduse modificări la Codul contravențional, pentru ca încălcările admise de cei care dețin platforme sau transportatorii să fie penalizați.

O altă prevedere a inițiativei legislative îi obligă pe administratorii unităților de transport să îi informeze pe călători despre disponibilitatea unor servicii auxiliare (scaunul pentru copii sau transferul animalelor de companie), precum și despre tarifele aferente utilizării acestor servicii suplimentare.

Proiectul mai prevede unele reglementări suplimentare a activității de taxi cum ar fi indicarea localităților unde urmează a fi prestate serviciile de taxi în Registrul operatorilor de transport rutier și afișarea tarifelor pe autoturismele de taxi.

Autorii inițiativei legislative mai propun eliminarea obligativității ca șoferii să dețină fizic certificatul de competențe profesionale, iar acesta să fie verificat digital, așa cum se întâmplă în cazul permisului de conducere sau a certificatului de înmatriculare. Totodată, se propune ca termenul de valabilitate a certificatului de competențe profesionale să fie extins de la trei la cinci ani.

CONTEXT. Despre obligativitatea înregistrării platformelor de taxi în țară s-a vorbit și anterior. La mijlocul lunii iulie, un grup de deputați au prezentat acest proiect, menționând că a acesta reiese din condițiile în care, în prezent companiile de taxi folosesc serviciile din străinătate. „Astfel, aceste platforme vor fi responsabile fiscale pe teritoriul R Moldova”, spuneau atunci autorii proiectului.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal