Sistemul medical din Moldova: 45% dintre cetățeni au o părere negativă despre activitatea Ministerului Sănătății (SONDAJ)

Sistemul medical din Moldova: 45% dintre cetățeni au o părere negativă despre activitatea Ministerului Sănătății (SONDAJ)

Sistemul medical din Republica Moldova a stârnit de-a lungul anilor mai multe dispute în privința activităților instituțiilor responsabile, dar și ce schimbări au fost realizate de-a lungul anilor. Vezi câți dintre respondenți cred că corupția este o problemă reală pentru medicina din țara noastră, în sondajul realizat de Magenta.

Diana Latiș

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. De-a lungul anilor, sistemul medical din Republica Moldova a suferit o mulțime de modificări. În acest sens, Magenta a realizat un sondaj, în care a reflectat percepția populației asupra activitatea instituțiilor medicale.

Astfel, întrebați despre ce părere au moldovenii despre activitatea Ministerului Sănătății, mai mult de jumătate din respondenți, mai exact 51%, au o părere pozitivă despre activitatea acestuia. 20% din acești însă, au răspuns că au o părere foarte rea în privința activității Ministerului Sănătății, iar 25% au o părere mai degrabă negativă.

Totodată, întrebați dacă în ultimii doi ani au observat anumite schimbări în sectorul medical, 31% dintre respondenți au afirmat că nu au sesizat nici una, iar 29% au observat schimbări pozitive. 

...

Părerea moldovenilor despre activitatea Ministerului Sănătății

Magenta Consulting

Publicitate

Mai mult de atât, fiind întrebați care au fost cele mai des observate schimbări din sistemul medical în ultimul an, 9% au menționat despre dotarea cu echipamente și modernizarea acestora, 7% au sesizat majorarea prețului la polița de asigurare, iar 5% - mai multe medicamente gratuite și compensate.

Printre alte schimbări enunțate se numără: atitudinea mai bună față de pacienți, renovarea spitalelor, majorarea prețurilor la medicamente, majorarea salariilor pentru personalul medical, majorarea prețurilor la serviciile medicale. Cu toate acestea, au fost și persoane care au afirmat că nu au fost anumite schimbări în sistemul medical (19%). 

...

Schimbări observate de respondenți în sistemul medical

Magenta Consulting

Dacă să ne referim la schimbările pe care le doresc oamenii în sistemul medical, circa unul din cinci respondenți ar dori ca în următoarele 6 luni atitudinea medicilor față de pacienți să se îmbunătățească (21%). Printre alte schimbări pe care cetățenii le găsesc realizabile sunt dotarea spitalelor cu aparate moderne (10%) și dizolvarea corupției în sistemul medical (10%). 

Chiar dacă 63% dintre respondenți afirmă că serviciile medicale din Republica Moldova sunt mai degrabă greu de accesat, totuși 40% evaluează calitatea acestora ca fiind bune, iar 37% ca fiind medii, nici bune nici slabe. 

...

Cât de ușor sau greu pot accesa moldovenii serviciile medicale

Magenta Consulting

În privința atitudinii personalului medica, 76% din respondenți au spus că sunt satisfăcuți de comunicarea dintre medic și pacient. 71 % afirmă că comunicărea este menținută cu medicul în timpul sau la finalizarea tratamentului și 66% sunt satisfăcuți de timpul acordat pacienților.

De asemenea, moldovenii au fost întrebați și despre principalele probleme cu care cred că se confruntă sistemul medical din țara noastră. Cea mai importantă problemă în opinia respondenților este corupția, menționată de 52% dintre participanți, urmată de costurile pentru tratament (37%), și calitatea specialiștilor (29%). Printre alte probleme enunțate sunt lipsa echipamentelor și condițiilor de lucru, personalul insuficient, lipsa medicamentelor, birocrația și standardele de igienă. 

...

Principalele probleme ale sistemului medical din Moldova

Magenta Consulting

Sondajul a fost colectat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interview) în perioada 13-26 februarie 2023, pe un eșantion probabilistic stratificat și proporțional numărului populației de 926 respondenți. Marja de eroare +-3.22%

CONTEXT. La sfârșitul anului trecut, în Parlament a fost aprobată o lege prin care spitalele raionale au trecut în gestiunea Ministerului. Este vorba de 31 de instituții medicale. Potrivit ministrei, în sistemul medical public activează 10 mii de medici.

Din ultimele reforme implementate de Minister, medicii din Republica Moldova ar putea fi evaluați o dată la cinci ani. Ministra sănătății, Ala Nemerenco a declarat că va fi introdus un sistem de licențiere a activității personalului medical. Șefa de la sănătate a menționat că este convinsă că noua practică nu va lăsa sistemul medical fără angajați. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal