Soarta clădirii fostului Seminar Teologic, din nou în atenția Mitropoliei Basarabiei. Președintele Senatului Român susține transmiterea imobilului cu titlu gratuit

Soarta clădirii fostului Seminar Teologic, din nou în atenția Mitropoliei Basarabiei. Președintele Senatului Român susține transmiterea imobilului cu titlu gratuit

Subiectul a fost discutat în cadrul vizitei președintei Maia Sandu la București.


Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Mitropolia Basarabiei mulțumește, într-un comunicat de presă, președintelui Senatului României, Nicolae Ciucă pentru că a adus în discuție subiectul și „a subliniat importanța transmiterii” bunului cu titlu gratuit, fiind vorba de clădirea fostului Seminar Teologic în cadrul întrevederii cu președinta R. Moldova, Maia Sandu din 6 septembrie.

Potrivit reprezentanților Mitropoliei, declarațiile lui Ciucă reprezintă „un sprijin ferm acordat comunității românești din Republica Moldova”. Totodată, Mitropolia și-a exprimat speranța că „acest sprijin va contribui la soluționarea acestei chestiuni”. 

Mai mult, aceștia afirmă că „președintele Senatului României, domnul Nicolae Ionel Ciucă, susține nevoile și dezideratele Mitropoliei Basarabiei”.

Domnul Nicolae Ciucă a subliniat importanța transmiterii cu titlu gratuit a clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău către Mitropolia Basarabiei, evidențiind faptul că această inițiativă este atât un proiect de suflet, cât și un proiect strategic de o importanță fundamentală. El a subliniat că prezența Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova, prin Mitropolia Basarabiei, reprezintă o punte de legătură duhovnicească, istorică și culturală între România și Republica Moldova, respectiv un pilon important a parcursului european, simbolizând unitatea și valorile noastre comune.

Autor: Declarația Mitropoliei Basarabiei din 08.09.2023

Publicitate

Reprezentanții Mitropoliei au adăugat că „președintele Senatului a recunoscut că accesul nemijlocit la Biserica Ortodoxă Română este un drept fundamental pentru toți românii creștini ortodocși din jurul României și a asigurat că va continua să sprijine cu determinare această inițiativă”. 

Citește și: Istoria din spatele clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău: Construit în perioada țaristă, dezvoltat în interbelic și naționalizat după 1940

Aceștia mulțumesc oficialului român „pentru angajamentul ferm și pentru sprijinul acordat comunității românești din R. Moldova”. Mitropolia susține că declarația sa „reprezintă un pas semnificativ” și speră că „va contribui la soluționarea acestei chestiuni n beneficiul comunității noastre și al relației bilaterale dintre cele două state”.

Anterior, la 6 septembrie, președintele Senatului României, Nicolae Ciucă a menționat că întrevederea cu președinta Maia Sandu a fost „un dialog foarte bun”. Ciucă a reiterat că a abordat și subiectul „„solicitarea referitoare la transmiterea către Mitropolia Basarabiei a clădirii fostului seminar teologic din Chișinău”.

DE CE ASTA E IMPORTANT. Subiectul retrocedării clădirii fostului Seminar Teologic, actualmente blocul secțiunii „Carte rară” a Bibliotecii Naționale a R. Moldova a trezit dezbateri aprinse în spațiul public. Potrivit unei inițiative legislative semnată de mai mulți deputați PAS în martie 2023, imobilul urma să fie transmis cu titlu gratuit în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, stârnind nemulțumirea bibliotecarilor și societății civile.

Ulterior, Mitropolia Basarabiei a menționat că a luat act „cu satisfacție” de inițiativa legislativă. Potrivit responsabililor instituției religioase, această intenție a autorităților de la Chișinău va „contribui la vindecarea rănilor trecutului sovietic comunist și ateu”. Mai mult, Mitropolia dădea asigurări că spațiul urma să fie utilizat în continuare de Biblioteca Națională.

Totodată, mai mulți experți și juriști au ridicat atunci semne de întrebare cu privire la legalitatea inițiativei, în condițiile în care legislația oferă dreptul de a le fi restituite bunurile sau contravaloarea lor, doar persoanelor fizice.

Inclusiv CNA a transmis că există unele dubii. Potrivit raportului expertizei, proiectul conține unele norme care reprezintă excepții de la normele generale, astfel acestea pot constitui riscuri de corupție prin promovarea și a altor proiecte de acest gen. 

CONTEXT. Totul a pornit din ianuarie 2023, când președintele Parlamentului, Igor Grosu  a avut o întrevedere cu Patriarhul României, care a reiterat solicitarea ca autoritățile de stat ale Republicii Moldova să retrocedeze clădirile fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău. De asemenea, Patriarhul României a solicitat atribuirea compensatorie a unui imobil în schimbul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei, care a fost demolat în perioada comunistă, iar pe locul acestuia a fost edificată clădirea actuală a Guvernului Republicii Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal