Numărul accidentelor rutiere în R. Moldova a crescut cu 1,3% în ultimii trei ani. Datele, prezentate de șeful IGP

Numărul accidentelor rutiere în R. Moldova a crescut cu 1,3% în ultimii trei ani. Datele, prezentate de șeful IGP

Doar pe parcursul a opt luni ale anului 2023, în țară au avut loc aproape 1.300 de accidente rutiere.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT. În cadrul unei audieri parlamentare desfășurate vineri, 8 septembrie, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu a prezentat mai multe date privind situația siguranței rutiere din țară.

Astfel, conform IGP, pe parcursul a opt luni ale anului curent, 207 accidente s-au produs din cauza conducătorilor auto aflați în stare de ebrietate, cifra fiind mai mică cu șapte procente comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, până la începutul lunii august, oamenii legii au intervenit în 4267 de situații în care șoferii erau sub influența băuturilor alcoolice. În context, Inspectoratul Național de Probațiune a prezentat informații despre programul „Drink&Drive”, care presupune un șir de acțiuni de redobândire a permisului de conducere, în cazul în care acesta a fost retras din cauza că șoferii au fost depistați în stare de ebrietate. Până în prezent, 1407 persoane au participat la acest program.

Prin aceste discuții, ne dorim să înțelegem care sunt cauzele accidentelor și să identificăm modificările legislative necesare pentru îmbunătățirea situației și prevenirea accidentelor rutiere. Aici, nu mă refer doar la sancționare, dar și la condițiile pe care trebuie să le asigure administrația publică locală și centrală, cei care au în gestiune anumite tronsoane de drum, pentru ca să asigurăm inclusiv siguranța pietonilor. De asemenea, măsurile legislative trebuie să vizeze și șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate. Odată ce te urci beat la volan, comiți o crimă, iar crimele trebuie pedepsite.

Autor: Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică

Publicitate

Totodată, de la începutul anului, au fost înregistrate 153 de accidente cu implicarea angajaților poliției, iar 63 de angajați erau în afara orelor de serviciu, a comunicat Cernăuțeanu.

DE CE ASTA CONTEAZĂ. Pe parcursul a opt luni ale acestui an, au avut loc 1279 de accidente rutiere în care și-au pierdut viața 122 de persoane, iar peste 1500 s-au ales cu traumatisme. Potrivit datelor statistice, în ultimii trei ani, numărul accidentelor a crescut cu 1,3%.

CONTEXT. La 4 septembrie curent, ministrul afacerilor interne, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă mai multe măsuri pentru creșterea siguranței rutiere. Printre acestea se numără filtre ale poliției, mașini capcană pentru prinderea vitezomanilor sau trecerea serviciului 112 în gestiunea Ministerului Afacerilor Interne.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal