Începem cu Hasidismul
În secolul al XVIII-lea, pe fundalul unor pogromuri și alte acte de violență asupra populației evreiești din Europa de Est, se naște o nouă mișcare spirituală. Numită Hasidism. Aceasta a fost creată de Baal Shem Tov, care a venit cu o abordare diferită, ce a „democratizat” religia evreilor.
Mai exact, Baal Shem Tov a creat un curent religios care a promovat acceptarea bucuriei și misticismului ca partea a vieții unui practicant al iudaismului. În comunitatea rabinului Shem Tov, cântecele, dansurile și alte arte sau activități distractive erau permise și chiar încurajate. Acest lucru se era contradictoriu curentului predominant, care impunea practicanților o viață austeră, studiul intensiv al Torei și altor lucrări religioase, ceea ce reducea accesul la nivel de elită.
Mai mult, hasidismul a promovat și ideea de conectare cu Divinitatea într-un mod mult mai simplu și neformal. Practic, a admis ideea de a comunica cu Dumnezeu, în același mod cu care s-ar comunica cu un bun prieten.
Aceste idei au fost primite foarte bine în rândul maselor largi ale populației evreiești din satele și orașele evreiești, devenind astfel o ramură importantă a iudaismului.
Sinagoga reconstruită a lui Baal Shem Tov
Wikipedia
Cine a fost Rabbi Nachman
Pelerinajul evreilor hasidici la Uman are loc, de fapt, la mormântul strănepotului rabinului Baal Shem Tov. Este vorba de Rabbi Nachman, născut în 1772, la Breslov, în regiunea Podolia din Ucraina, pe atunci parte a Uniunii polono-lituaniene.
Nachman a intrat în istoria iudaismului grație faptului că a adus o nouă perspectivă asupra învățăturilor străbunicului său. Acesta s-a remarcat, mai ales pentru folosirea poveștilor sau parabolelor în cursul promovării ideilor sale religioase. În cursul acestora, a folosit nu de puține ori studiile Cabalei (un alt set de idei religioase evreiești) cu cel al Torei.
La începuturile vieții sale el a pus accentul pe practica postului și a ascetismului, ca fiind cele mai eficiente mijloace de pocăință. Asta s-a întâmplat în contextul în care patru din cei opt copii ai săi au murit în copilărie iar soția sa a decedat de tuberculoză la 38 de ani, în 1810. Fără îndoială, la început, pentru învățăturile sale și modul în care le prezenta, Rabbi Nachman a fost chiar ridiculizat.
Totuși, în ultimii ani, el a renunțat la ascetismul sever, deoarece a considerat că asta poate duce la depresie și tristețe. El le-a spus adepților săi să nu fie „fanatici". Mai degrabă, ei ar trebui să aleagă o singură mitzvah (datorie - n.r.) personală pentru care să fie foarte stricți, iar pe celelalte să le îndeplinească cu atenția normală.
„Un om trebuie să treacă un pod îngust, iar principalul lucru este să nu se teamă deloc de acest lucru”, spunea acesta.
Un alt concept promovat de el este „Azmara”, adică găsirea binelui în sine și în alții, chiar și atunci când acesta ar putea fi ascuns. În opinia lui, e de datoria noastră, ca în lumea imperfectă, să găsim și să evidențiem binele.
„Nu ești obligat să finalizezi lucrarea, dar nici nu ești liber să te eschivezi de la ea”, afirma Rabbi Nachman.
În 1798, Nehman a vizitat „Țara Sfântă” sau Palestina, cum era cunoscută atunci, ajungând chiar să fie prins în mijlocul asediului orașului Acra de către Napoleon. A reușit să revină, în cele din urmă, în Bresov.
Rabbi Nachman a fost primul și singurul rabin al ramurii hasidismului din Breslov. Ideile și învățăturile sale au fost publicate în lucrări precum Peulat Tzadik (Acțiunea celor drepți).
Mormântul lui Rabbi Nachman din Uman, Ucraina
Wikipedia
Una din cele mai cunoscute parabole, povestite de Rabbi Nachman este cea a „Prințului Cocoș”. În această poveste, un prinț înnebunește și crede că este un cocoș. Acesta își dă jos hainele, stă gol sub masă și ciugulește mâncarea de pe jos. Regele și regina sunt îngroziți de faptul că moștenitorul tronului se comportă astfel. Astfel, ei apelează la diverși înțelepți și vindecători pentru a încerca să-l convingă pe prinț să se comporte din nou ca un om, dar fără succes.
Apoi, un nou înțelept vine la palat și pretinde că îl poate vindeca pe prinț. Își dă jos hainele și stă gol sub masă cu el, pretinzând că este și el un cocoș. Treptat, prințul ajunge să îl accepte ca prieten. Înțeleptul îi spune apoi prințului că un cocoș poate purta haine, poate mânca la masă etc. Prințul cocoș acceptă această idee și, pas cu pas, începe să se comporte normal, până când se vindecă complet.
Principala interpretare, dată de Nachman este că prințul reprezintă un evreu simplu care și-a uitat adevăratul sine, iar înțeleptul reprezintă un rabin hasidic care are leacul pentru sufletul său. În loc să îl condamne pe evreul simplu pentru că este nereligios, Rabbi „coboară" la nivelul lui pentru a-l întâlni acolo unde se află, apoi îi arată cum să se întoarcă la Dumnezeu, pas cu pas și într-un mod pe care îl poate accepta. Unii hasidimi Breslov spun că „omul înțelept" ar fi Rabbi Nachman, însuși.
De ce are loc pelerinajul
Secvență din cadrul pelerinajului
ABC News
R. Nachaman și-a încurajat adepții să i se alăture de Roș Hașana, spunând că sărbătoarea era inyan („conceptul") său și că „Ceea ce alții realizează în cele trei săptămâni dintre Roș Hașana și Hoshana Rabbah, eu realizez în prima noapte de Roș Hașana.”
În 1807, în timp ce trecea prin orașul Uman în drumul său de la Zlatopol, unde fusese persecutat, la Breslov, unde urma să fie primit, s-a oprit într-un vechi cimitir evreiesc, din orașul Uman. Acolo, în două movile, erau îngropate victimele evreiești ale unui masacru feroce efectuat în 1768 de Ivan Gonta și de mulțimea sa de rebeli Haidamak. Stând între movile, R. Nachman ar fi spus: „E bine să te culci aici".
Înainte de moartea sa, Nachman însuși și-a îndemnat adepții să vină la mormântul său, promițând că va interveni pentru ei în Cer.
Astfel, pe străzile din Uman au loc manifestații cu cântece ale bucuriei, discuții profunde despre sensul suferinței și un simț al comunității mai presus de toate.
Pelerinajul reprezintă nu doar un eveniment anual, ci o ilustrare vie a ceea ce Hasidismul și învățăturile lui Rebbe Nashman aduc în viețile noastre: o șansă de a experimenta divinul în detaliile cotidiene ale existenței noastre.
Menționăm că Republica Moldova va asigura în perioada 11-22 septembrie, circa 30.000 de tranzitări (tur-retur) ale evreilor hasidici care urmează să participe la un pelerinaj în orașul ucrainean Uman pentru a marca Anul Nou evreiesc la mormântul acestui rabin. În acest sens, instituțiile din domeniul securității naționale vor aplica măsuri speciale pentru a oferi un confort optim, climat liniștit și sigur tuturor cetățenilor. Astfel, va fi sporită activitatea în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, dar și în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina în vederea fluidizării traficului de pasageri și excluderii riscurilor de securitate.
Mai multe detalii despre măsuri găsiți aici.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.