Obținerea permisului de conducere, mai simplă. Medicii de familie vor putea examina șoferii și candidații, la solicitarea acestora

Obținerea permisului de conducere, mai simplă. Medicii de familie vor putea examina șoferii și candidații, la solicitarea acestora

Măsura are drept scop simplificarea procedurii de examinare medicală a conducătorilor de autovehicule și a candidaților pentru obținerea permiselor de conducere din grupa I.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Ministerul Sănătății anunță că a modificat normele privind examinarea medicală a conducătorilor de vehicule și a candidaților pentru obținerea permiselor de conducere. Schimbarea este valabilă pentru permisele din grupa I, adică categoriile AM, A1, A2, A, B1, B și șoferi amatori.

Noul document prevede că examinarea conducătorilor de vehicule și a candidaților va putea fi efectuată și de către medicul de familie, la cererea solicitantului.

DE CE ESTE IMPORTANT. Documentul stabilește ca examinarea conducătorilor de vehicule și a candidaților să fie efectuată de către medicul de familie, la cererea solicitantului. Informația privind problemele de sănătate mintală sau cele legate de consumul de droguri și alcool va fi furnizată medicilor de familie de Centrele comunitare de sănătate mintală și Dispensarul Republican de Narcologie, în baza solicitării acestuia, în termen maxim de trei zile lucrătoare.

În cazul în care medicul de familie va constata că solicitantul suferă și/sau se află sub supraveghere medicală pentru una sau mai multe afecțiuni sau constată riscuri și pericole ce pot apărea în timpul conducerii vehiculelor, acesta va fi consultat de Comisia medicală teritorială de examinare a conducătorilor auto, care include specialiști de profil îngust.

Mai mult, în ce privește obținerea permisului de conducere din grupa II profesioniști, examinarea medicală se va realiza, în continuare, în cadrul comisiilor teritoriale de examinare medicală a conducătorilor auto. În cadrul acestor comisii, vor trece examenul medical și persoanele care nu sunt înregistrate pe lista unui medic de familie.

Noile prevederi vor fi aplicate începând cu data de 1 octombrie 2023.

CONTEXT. Parlamentul a desfășurat vineri, 8 septembrie, audieri publice pe tema siguranței rutiere în țară. În context, potrivit șefului IGP, pe parcursul a opt luni ale anului curent, 207 accidente s-au produs din cauza conducătorilor auto aflați în stare de ebrietate, cifra fiind mai mică cu șapte procente comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

Totodată, la 7 septembrie, președintele Parlamentului a solicitat înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor circulației rutiere, indicând spre o posibilă implementare a așa-zisei „legi Anastasia”, după modelul României. Această lege prevede că șoferii care au condus sub influența alcoolului, drogurilor sau fără permis de conducere și au provocat un accident în urma căruia a decedat o persoană, vor fi pedepsiți cu închisoarea, fără ca instanța de judecată să poată dispune suspendarea pedepsei.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal