Parlicov: Ne dorim să avem trei interconexiuni robuste între sistemele electroenergetice din R. Moldova și România

Parlicov: Ne dorim să avem trei interconexiuni robuste între sistemele electroenergetice din R. Moldova și România

Până în 2030, R. Moldova și România ar putea avea trei interconexiuni electroenergetice, susține oficialul, transmite Agerpres.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Ministrul Energiei, Victor Parlicov se arată sigur că R. Moldova și România vor avea trei interconexiuni până la finele anului 2030, fapt ce va spori securitatea energetică a țării. Oficialul a declarat acest lucru în cadrul Simpozionului Român al Energiei - SIREN 2023, organizat de Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei 

Noi, tot mai rapid, ne apropiem să facem parte dintr-un sistem energetic şi dintr-o piaţă împreună cu România. (...) Premisa pentru cuplarea pieţelor s-a intensificat enorm. Deja construim o linie Vulcăneşti - Chişinău, care să conecteze interconexiunile Isaccea - Vulcăneşti cu principalul centru de consum, ocolind necesitatea de a trece prin stânga Nistrului, pentru că în prezent puterea din Vulcăneşti, pentru a fi adusă la Chişinău, tot pe la centrala termoelectrică moldovenească din Transnistria trebuie să treacă, pe acolo merg liniile de tensiune înaltă. Acum construim linia Chişinău - Vulcăneşti.

Autor: Victor Parlicov, ministru al energiei

Publicitate

Oficialul a făcut referire la interconexiunea Bălți - Suceava și o alta în centrul R. Moldova, posibil Strășeni - Iași, pentru care s-au alocat bani.

Deja am alocat bani - şi aici suntem puţin în faţa României - deja am alocat bani pentru partea de pe stânga Prutului, la interconexiunea Bălţi - Suceava. La fel, deja s-au alocat bani, deşi încă se fac studiile de prefezabilitate, pentru încă o interconexiune, undeva pe centrul Republicii Moldova. Noi ne gândim la zona Străşeni - Iaşi. Sigur că există şi nişte constrângeri pe partea română cu puterea în zona aceea şi atunci se examinează şi alte opţiuni, dar ne dorim să avem în continuare trei interconexiuni robuste între sistemele electroenergetice din Republica Moldova şi din România. (...) Orizontul de timp pentru toate aceste proiecte este 2028 - 2029 şi până în anul 2030 şi în acest context pornim deja lucru.

Autor: Victor Parlicov, ministru al energiei

Pe de altă parte, el a mai menţionat că operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România - OPCOM a fost "invitat" în Republica Moldova, fiind luată decizia de principiu ca OPCOM "să treacă Prutul şi să deschidă o filială".

„Sperăm ca anul viitor să avem deja primele tranzacţii pe piaţa organizată. Având în vedere experienţa enormă pe care a acumulat-o OPCOM, probabil că vor trebui să facă faţă şi autorităţile noastre, reglementatorul nostru etc, la viteza cu care se poate mişca OPCOM pentru elaborarea produselor standardizate, reglementărilor necesare etc.", a punctat ministrul Energiei.

Totodată, acesta a adăugat că există şi o potenţială colaborare şi un interes de ambele părţi de a creşte a fluxul de investiţii, inclusiv prin privatizarea Red-Nord, reţelele de distribuţie de stat, dar şi în ceea ce priveşte ruta de tranzit al gazelor naturale din Grecia, în regim revers, prin gazoductul transbalcanic.

Victor Parlicov a reiterat că Republica Moldova nu este parte a grupului nuclear, dar vrea să beneficieze „de posibilităţile, de colaborarea frumoasă" cu România pentru a participa la proiecte nucleare în ţara noastră.

În plus, ministrul Energiei din Republica Moldova a mulţumit României pentru „sprijinul politic necondiţionat", dar şi pentru ajutorul dat în sectorul energetic.

CONTEXT. Autoritățile au anunțat recent că linia de 400 kv, conform proiectului tehnic, are în total o lungime de 157 de km și se extinde în localități din 8 raioane din sudul spre centrul țării. Amploarea proiectului este unică pentru ultimii 30 de ani din istoria R. Moldova.

LEA Vulcănești-Chișinău are circa 500 de piloni și 3 tipuri de stâlpi. Peste 1500 de km sau 1900 de tone de conductoare urmează să fie utilizate pentru construcția LEA cu sistem trifazat, având 3 conductoare pe fază. 157 de kilometri de fibră optică cu 36 de fibre vor asigura transmiterea sigură și rapidă a datelor. Proiectul tehnic de construcție a liniei este în etapa finală de verificare și expertizare în cadrul Serviciului de Stat Pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal