Pelerinii evrei vin în curse organizate? 11 aeronave vor ateriza la Chișinău din Tel Aviv în următoarele ore. Ce spun reprezentanții Aeroportului

Pelerinii evrei vin în curse organizate? 11 aeronave vor ateriza la Chișinău din Tel Aviv în următoarele ore. Ce spun reprezentanții Aeroportului

Cel puțin 11 aeronave vor ateriza în seara zilei de 11 septembrie pe Aeroportul Internațional dinspre Israel. Majoritatea curselor aeriene programate sunt de pe ruta Tel Aviv - Chișinău. Acestea ar fi în contextul pelerinajului evreilor hasidici către Uman, Ucraina, deși autoritățile publice țin informațiile în secret. Iată ce declară reprezentanții AIC pentru AGORA.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Tabelul de sosiri al Aeroportului Internațional Chișinău, arată în acest moment că cel puțin 11 aeronave vor ateriza în cursul acestei seri pe Aeroportul Internațional Chișinău (ultima cursă la 01:20), toate venind de la Tel Aviv, ultima urmând să ajungă în jurul orei 01:20.

Multe dintre cursele menționate par să fie charter, întrucât nu apar ca fiind operate de o anumită companie sau de o companie care ar opera în R. Moldova.

În cursul zilei de mâine, sunt așteptate de asemenea peste 20 de curse aeriene, adică 17 curse până la ora 00:55, de asemenea din Tel Aviv. De menționat că majoritatea curselor vor ateriza în cursul nopții din 12 spre 13 septembrie.

Publicația Israel Hayom notează că se așteaptă ca 71 de zboruri directe să zboare din Israel spre Moldova, iar zeci de mii de persoane să treacă granița în Ucraina în decurs de trei zile.

...

Tabelul de sosiri al Aeroportului Internațional Chișinău

airport.md

Publicitate

Contactați de AGORA, reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău au refuzat să menționeze câte aeronave ar urma să aterizeze și dacă cursele respective deservesc cetățenii Israelului, aflați în drum spre orașul Uman din Ucraina.

„Atât autoritățile din R. Moldova și cele din Israel au decis că din motive de siguranță nu vor da astfel de detalii, că ar fi curse charter, orar de zbor sau alte detalii de acest tip. Nu putem da publicității astfel de date din păcate. Așa s-a decis la nivel de țară, atât Poliția de Frontieră cât și MAI-ul au decis că nu vor da publicității astfel de informații, pentru că ține de securitatea și siguranța ce trebuie menținută la acest nivel. Este confidențial”, au transmis reprezentanții Aeroportului.

VEZI ȘI: PORȚIA de istorie | Trei lucruri interesante despre pelerinajul evreilor hasidici de la Uman

DE CE ESTE IMPORTANT. Din 11 septembrie curent, de către autoritățile competente sunt aplicate măsuri suplimentare în incinta și proximitatea Aeroportului Internațional Chișinău. Astfel, în aerogară este permis accesul doar pasagerilor care au planificate zborurile și doar la prezentarea biletului și actelor de călătorie. Controlul acestor documente se face de către reprezentații administrației aeroportuare. După procedură, pasagerul continuă cu înregistrarea la rută, ulterior se prezentă la controlul de securitate, al documentelor și cel vamal, urmând așteptarea cursei în sala sterilă.

Pentru degajarea circulației rutiere - excluderea ambuteiajelor din fața aerogării, dar și în contextul fluidizării fluxului mărit de călători, se solicită prezentarea în Aeroport, cu cel puțin trei ore până la zborul rutei planificate, transmite Poliția de Frontieră.

CONTEXT. Totodată, în perioada 11 - 22 septembrie 2023, când se va înregistra un flux sporit de evrei hasidici care urmează să participe la un pelerinaj în Ucraina, în Aeroportul Internațional Chișinău vor fi sporite activitățile pe linie de menținere a regimului, suplinit numărul de polițiști de frontieră și a echipamentelor de control, inclusiv antrenate mai multe echipaje canine specializate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal