ALEGERI 2023 | CEC, oamenii legii, CA și ministerele se mobilizează ca să depisteze fraudele electorale. Ce decizii a luat grupul de lucru format
Concurenții electorali care vor admite finanțări ilegale în campania electorală sau care vor folosi resurse administrative în scopul promovării sale, riscă să fie excluși din scrutinul planificat pentru 5 noiembrie. Despre aceasta amintește secretarul general al Guvernului, Artur Mija, care spune că a fost format un grup de lucru în care sunt implicați polițiști, angajați de la SIS, ministere și alte instituții ce vor monitoriza perioada de până la scrutin și buna desfășurare a alegerilor.
・ Irina Soltan
CE S-A ÎNTÂMPLAT. Prin decizia din 13 iulie, a premierului Dorin Recean, a fost creat un grup de lucru interinstituțional pentru asigurarea condițiilor corespunzătoare pentru buna desfășurare a scrutinului din 5 noiembrie. Grupul este format din membri ai CEC, CA, SIS, Biroul de Statistică, SFS și un șir de ministere. Până acum, deja au fost desfășurate două ședințe.
DE CE ASTA CONTEAZĂ. Urmare a întrunirilor, s-a decis că instituțiile statului sunt obligate să ofere Comisie Electorale informațiile solicitate și sprijinul necesar pentru verificarea legalității finanțării campaniilor electorale așa ca orice donație suspicioasă să fie depistată. Se dorește neadmiterea utilizării resurselor administrative și asigurarea egalității concurenților electorali.
„Guvernul nu va permite utilizarea resurselor administrative în campanii electoarele și implicarea funcționarilor publici în acțiuni electorale din contul orelor de lucru. În acest sens a fost transmisă o indicație către APL-uri”, spune Mija.
De asemenea au fost elaborate un șir de proceduri de intervenție pentru depistarea mitei, organizarea concertelor electorale, organizarea transportului către secțiile de votare și a altor situații de încălcare a normelor electorale.
Grupul de lucru a mai stabilit că în ziua alegerilor, IGP, ANTA și reprezentanții CEC vor colabora pentru verificarea unităților de transport pentru prevenirea transportului ilegal.
Până la ziua scrutinului, se mai planifică și un șir de acțiuni de monitorizare așa ca să fie depistate și investigate tranzacțiile dubioase din afara țării și să se împiedice utilizarea resurselor ilegale pentru finanțări electorale.
„Corupția electorală este un pericol pentru securitatea națională a R. Moldova. Banii murdari pot denatura alegerile și rezultatul acestora. Și mai grav e când banii vin din afara țării, ceea ce pune în pericol conceptul de suveranitate a R. Moldova. Statul trebuie să se asigur că voința reală a cetățenilor este respectată și garantată”, a adăugat Mija.
Cetățenii sunt îndemnați să semnaleze autorităților electorale locale și poliției cazurile de fraude electorale.
CONTEXT. La 7 august curent, a început perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. În cadrul ediției „Descifrat” din 21 iulie, președinta CEC, Angela Caraman a explicat că candidaturile pentru funcțiile de primari și consilieri se vor putea depune începând cu 6 septembrie, dar nu mai târziu de 6 octombrie. Listele finale, cu toate modificările aplicate vor fi gata la 26 octombrie.
La 5 noiembrie, persoanele cu drept de vot vor ieși să aleagă primari în 898 de localități. La aceeași dată se va decide componența a 896 de consilii locale, 32 de consilii raionale și două consilii municipale - la Chișinău și Bălți.