Angajata Curții de Conturi care l-a acuzat pe Marian Lupu de avansuri sexuale, a fost demisă. Ce spune instituția

Angajata Curții de Conturi care l-a acuzat pe Marian Lupu de avansuri sexuale, a fost demisă. Ce spune instituția

Tatiana Vozian susține că va ataca ordinul de emitere în instanța de judecată, pe care îl consideră ilegal.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Tatiana Vozian, angajata Curții de Conturi care în aprilie 2023, l-a acuzat pe șeful instituției, Marian Lupu de avansuri sexuale, a anunțat că a fost demisă din funcție. Fosta funcționară afirmă că actul de demitere se bazează pe sesizările depuse la CNA.

Demisă! Demisă pentru că am depus sesizări și plângeri în apărarea mea. Demisă pentru că am denunțat public avansurile sexuale ale președintelui Curții de Conturi Lupu! Demisă pentru că sunt femeie vocală! Ziceți că nu aveți cadre în instituții publice, nu aveți cu cine lucra? Uitați-vă cum Lupu elimină cadre excepționale și competente – vorbesc de mine – pentru că nu mă supun lui! Eu am caracter să lupt, dar ca mine sunt foarte puțini. Dacă asta e schimbarea promisă de fiecare partid ce vine la putere, atunci să știți că schimbarea deja a venit – hărțuitorii rămân nemișcați și neatinși în funcții de conducere, funcționarii publici care denunță practici ilegale – demiși.

Autor: Tatiana Vozian, ex-funcționară a Curții de Conturi

Publicitate

DE CE ESTE IMPORTANT. Avocata acesteia, Doina Ioana Străisteanu a declarat într-o intervenție pe rețelele de socializare că „este ilegală demiterea unui funcționar public pentru că a denunțat practic corupte, practici ilegale într-o instituție publică”, invocând prevederile legii cu privire la avertizorii de integritate.

Ce spune Curtea de Conturi

Într-o declarație remisă publicității, Curtea de Conturi (CCRM) a respins afirmațiile „calomnioase și defăimătoare cu care a ieșit în public angajata instituției, Tatiana Vozian” dar și avocata sa, Doina Ioana Străisteanu. Instituția consideră că afirmațiile nu sunt veridice și că ar reprezenta o „reacție deplasată” de la rezultatele unei anchete de serviciu desfășurate de Comisia de disciplină a instituției, în care este vizată Vozian.

CCRM susține că ancheta inițiată de Comisia de disciplină are la bază o sesizare depusă de o angajată aflată în subordinea Tatianei Vozian, care a reclamat „fapte de comportament necorespunzător”.

De notat că, în sesizarea depusă, doamna a comunicat că, în rezultatul procedurii disciplinare care a avut loc anterior în privința Tatianei Vozian, care s-a finalizat cu aplicarea sancțiunii disciplinare persoanei nominalizate, atât pe parcursul derulării procedurii disciplinare, cât și ulterior, a fost hărțuită și moral intimidată de către Tatiana Vozian. 

Doamna care a depus plângerea a menționat că astfel de acțiuni și tentative de comportament se întreprind și în prezent de către Tatiana Vozian, cu scopul de a o învinui pe nedrept și de a o distruge moral. Astfel, ea a invocat că, într-o perioadă de timp de cel puțin 6 luni (februarie – iulie a.c.), a fost supusă la locul de muncă unor atitudini și tratamente ostile din partea Tatianei Vozian care, potrivit raporturilor de muncă, până la data de 01.07.2023, i-a fost conducător superior direct.

Autor: Comunicat al CCRM

Reprezentanții instituției susțin că ancheta de serviciu a fost efectuată în perioada 31 iulie - 30 august curent, iar rezultatele acesteia au fost aduse la cunoștință Tatianei Vozian. Aceștia califică astfel declarațiile fostei angajate și ale avocatei sale ca fiind unele care „nu au nimic comun cu realitatea”

CONTEXT. La 11 aprilie 2023, șefa direcției generale de metodologie, planificare și raportare a Curții de Conturi, Tatiana Vozian, l-a acuzat pe președintele instituției, Marian Lupu, de avansuri sexuale. Acuzațiile au fost făcute publice pe Facebook, iar angajata a anexat și un ordin prin care aceasta a primit o mustrare aspră din partea lui Lupu. Femeia susține că asta se întâmplă cu „femeile lidere de la Curtea de Conturi care nu se supun condițiilor și nu acceptă avansurile sexuale ale lui Lupu”. Deși Lupu personal nu a venit cu o reacție, instituția a postat un comunicat prin care susține că acuzațiile „sunt calomnii și insinuări”.

Ulterior, la 14 aprilie, Vozian a publicat o nouă postare în care l-a acuzat pe Lupu că ar întreprinde tentative de „lustruire” a imaginii lui, cerând să îi fie prezentată declarația sau listele pe „care le semnează colegii mei precum că Lupu e un “foarte bun președinte” iar eu îl “învinovățesc pe nedrept” și prejudiciez imaginea Curții de Conturi.”. Vozian susține că declarațiile sale nu privesc Curtea de Conturi și că o „instituție întreagă este ridicată pe baricade în apărarea lui Lupu și hărțuirea mea pentru denunțarea comportamentelor amorale”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal