Care este acum soarta celor cinci muncitori ucraineni care au primit refuz de ședere în Moldova (VIDEO)
Cei cinci muncitori ucraineni, angajați în lucrările de reconstrucție a podului de pe strada Mihai Viteazul, care riscau să fie expulzați din Republica Moldova din cauza că le-a expirat permisul de ședere, își continuă activitatea în țara noastră. Declarația a fost făcută de șeful Direcției Municipale Mobilitate Urbană, Vitalie Mihalachi, în cadrul unui interviu pentru AGORA. Funcționarul a precizat că printre persoanele care ar fi căzut sunt incidența deciziei este și dirigintele de șantier.
・ Mardari Irina
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ: La ședința primăriei din 26 iunie, primarul Ion Ceban a declarat că cinci muncitori din echipa companiei din Ucraina care desfășoară lucrări de reabilitare a podului de pe strada Mihai Viteazu din capitală, ar fi primit refuz de prelungire a dreptului de aflare pe teritoriul R. Moldova.
În procesul realizării lucrărilor am fost sesizați despre faptul că Agenția de Migrație și Azil intenționează să expulzeze câțiva angajați, printre care și dirigintele de șantier. Fapt care ar fi afectat foarte mult mersul lucrărilor pe acest proiect. Ulterior, a fost anulat permisul de ședere și de muncă a cetățenilor Ucraineni de pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru noi era de neînțeles faptul că originarilor unui stat care se află în conflict armat să le fie impusă întoarcerea în țara care se află în război. Dar s-a soluționat și acum ei pot să-și continue activitatea pe acest pod, un proiect foarte important pentru municipiul Chișinău.
Autor: Vitalie Mihalache, șef Direcția Mobilitate Urbană
De asemenea, Mihalache a declarat că povestea companiei care efectuează lucrări pe acest pod este una mai veche:
Proiectul de reparație a podului de pe strada Mihai Viteazu are o poveste mai îndelungată. Direcția Mobilitate Urbană a organizat patru licitații la care nu au fost doritori de a participa. Doar la a cincea licitație a depus actele o companie rezidentă în Republica Moldova, dar fondatoare este o companie ucraineană. Lucrătorii sunt în mare parte ucraineni.
Autor: Vitalie Mihalache, șef Direcția Mobilitate Urbană
CONTEXT: Autoritățile municipale au anunțat în luna iulie că podul din strada Mihai Viteazul din Chișinău intră în reparație capitală, iar lucrările vor dura peste o lună. Bugetul planificat pentru realizarea lucrărilor se estimează la 108 milioane de lei.
Ulterior, autoritățile municipale au anunțat suspendarea parțială a traficului rutier pe podul Mihai Viteazul până pe 31 decembrie.
Câștigătorul licitației pentru lucrările de reparație a podului este un consorțiu format din Compania „Gran But Service" Ucraina, sucursala Vulcănești, compania „Genesis International" SRL și o companie electrică.
Municipalitatea informează că se planifică strămutarea rețelelor inginerești şi cele de tracțiune, iar ulterior vor începe lucrările la elementele de suprastructură.