„Nu ne grăbim”. Maia Sandu, despre desemnarea Evgheniei Guțul în calitate de membră a Guvernului
Deși au trecut aproape două luni de la învestirea Evgheniei Guțul în funcție de bașcan al Găgăuziei, aceasta încă nu este membră a Guvernului. Președinta Maia Sandu încă nu a semnat decretul care prevede acest lucru. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii În Profunzime la ProTV.
・ Baciu Ana
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Președinta Maia Sandu nu se grăbește să semneze decretul de numire a Evgheniei Guțul în funcție de membră a Guvernului. Potrivit șefei statului nu există niciun termen limită în care ar trebui să facă acest lucru, respectiv nu încalcă legea.
„Înca nici Adunarea Populara nu s-a lămurit cu această persoană, cu atât mai mult noi. Nu avem de ce să ne grăbim. Legea nu stabilește un termen limită în care trebuie să o numesc. Atâta timp cat lucrurile nu s-au clarificat nici măcar în autonomie, nu avem de ce să ne grăbim cu această decizie”, a spus președinta.
VEZI ȘI: Fără Guțul la Guvern, deocamdată. Ce spun reprezentanții Executivului
Președinta a adăugat că Evghenia Guțul trebuie să fie investigată.
„Atunci când există suspiciuni că cineva face parte dintr-o grupare criminală sau că lucrează pentru interesele altui stat, trebuie să investigam lucrurile și nu avem de ce sa grăbim decizia”.
CONTEXT. Cu o zi înaintea alegerilor, sâmbătă, 13 mai, la orele dimineții, au avut loc acțiuni de urmărire penală pe dosarul de corupere a alegătorilor în contextul alegerilor din UTA Găgăuzia. Perchezițiile au vizat reprezentanții Partidului Șor.
Apoi, oamenii legii au descins la 16 mai la CEC din Găgăguzia. În cadrul măsurilor speciale de investigații, s-a conturat bănuiala rezonabilă că în listele electorale ar fi persoane care, la momentul scrutinului, s-ar fi aflat în afara țării noastre, deci nu puteau să participe fizic la alegeri, dar și persoane decedate.
Cazul este investigat penal de angajații Centrului Național Anticorupție (CNA), cei ai Procuraturii Anticorupție (PA) și ai Inspectoratului General al Poliției (IGP). Descinderile s-au soldat cu ridicarea mai multor obiecte, dar nu și cu rețineri.
De cealaltă parte, reprezentanții Șor neagă acuzațiile, calificându-le drept abuzuri și intimidări.