Pelerinii continuă tranzitul prin Moldova. MAI dă asigurări: Nu este afectată activitatea la aeroport, la trecerile de frontieră și în traficul rutier (FOTO)

Pelerinii continuă tranzitul prin Moldova. MAI dă asigurări: Nu este afectată activitatea la aeroport, la trecerile de frontieră și în traficul rutier (FOTO)

Fluxul de circa 30.000 de pelerini evrei care tranzitează R. Moldova în drum spre Ucraina nu afectează activitatea aeroportului, a traficului rutier național și activitatea de la frontieră. Asigurările vin din partea Ministerului Afacerilor Interne. Instituția mai spune că costurile legate de deplasarea evreilor sunt acoperite de statul Israel.

Irina Soltan

CE S-A ÎNTÂMPLAT. În perioada 11 - 22 septembrie, R Moldova este tranzitată de mii de pelerini care se îndreaptă către localitatea Uman din Ucraina, pentru a marca sărbătoarea Noului An Evreiesc. Așa cum e vorba de circa 30.000 de cetățeni din Israel, R. Moldova a aplicat un șir de măsuri.

DE CE ASTA CONTEAZĂ. Prima destinație unde ajung pelerinii este Aeroportul Internațional Chișinău. Prin urmare, ca restul pasagerilor să nu sufere de pe urma aglomerațiilor, pe aeroport a fost create fluxuri speciale de procesare a documentelor pentru pelerini. De altă parte, călătorii din Moldova sunt atenționați să vină la aerogară cu 3 ore înainte de ora de zbor. Iar o altă măsură aplicată în această perioadă accesul limitat în aeroport. Temporar, pot intra doar persoanele cu bilet de călătorie.

...

Pelerinii evrei la Aeroportul Chișinău

MAI

Publicitate

În continuare, evreii se deplasează pe drumurile naționale spre punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene Palanca, Tudora și Otaci. MAI dă asigurări că echipaje ale poliției asigură fluidizarea traficului ca să se evite ambuteiajele. La orele amiezii zilei de 12 septembrie, traficul se desfășoară cu normalitate, susțin echipele de de patrulare.

...

Transport organizat pentru cetățenii evrei

MAI

În final, punctul de destinație sunt trecerile de frontieră de la Palanca, Tudora și Otaci. Aceeași sursă susține că cactivitatea se desfășoară fără a fi înregistrat flux majorat de persoane.

...

Flux în punctele de frontieră

MAI

MAI menționează că organizarea logistică a deplasării pelerinilor pe teritoriul R Moldova este efectuată de statul Israel în cooperare cu organizații ale societății civile din Israel și voluntari. Iar autoritățile din R Moldova acordă sprijin pentru buna deplasare și siguranță.

...

Flux în punctele de frontieră

MAI

MAI MULT DESPRE EVENIMENT: An de an, când se apropie sărbătoarea Rosh Hashanah sau Anul Nou Evreiesc, străzile orașului ucrainean Uman, se umplu de zeci de mii de pelerini din Israel. AGORA vă propune o Porție de istorie în care aflăm ce-i atrage aici și care sunt rădăcinile și trecutul acestei tradiții, mai ales în contextul în care între 11 - 22 septembrie, acești pelerini tranzitează și R. Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal