Ultima oră! Armata română amenajează adăposturi pentru populația din Plauru, localitate unde au căzut drone rusești (HARTĂ)
Armata României anunță că a început de marți instalarea spațiilor de protecție a populației din localitatea Plauru, județul Tulcea, în conformitate cu o decizie din 7 septembrie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Asta după ce cel puțin două drone lansate de ruși, în războiul declanșat Ucrainei, au căzut în această localitate, notează Hotnews.ro.
・ Irina Soltan
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. La 12 septembrie, Ministerul Apărării Naționale a început să amenajeze spații de protecție a populației la nivelul localității Plauru din județul Tulcea.
Se întâmplă în baza unei decizii emisă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă la 7 septembrie privind „adoptarea unor măsuri de protecţie pe teritoriul naţional din imediata vecinătate a zonei de conflict din Ucraina”.
Lucrările sunt executate de un detașament format din aproximativ 50 de militari de la Brigada 10 Geniu, care acționează cu 20 de mijloace tehnice, pentru instalarea a două adăposturi din elemente prefabricate din beton, precum și pentru executarea lucrărilor de amenajare aferente. Adăposturile, cu dimensiunile 9,6 m lungime, 2 m lățime (la interior) și 1,5 m înălțime (la interior), vor fi predate, după finalizarea lucrărilor, autorităților locale ale comunei Ceatalchioi., potrivit Ministerului Apărării.
Regiunea de la hotarul româno-ucrainean unde au căzut drone rusești
Hotnews
Decizia este aprobată în contextul geopolitic şi de securitate la granița cu Ucraina, țară aflată în război. Și peentru că, în ultima perioadă confruntările armate au loc în imediată vecinătate a granițelor României, confruntări ce pot genera riscuri pentru populația din localitățile din limitrofe acestor zone de conflict.
Menționăm că aceeași decizie din 7 septembrie mai prevede că Ministerul Apărării Naționale trebuie să evalueze şi să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni şi Ismail, în care se instituie măsuri specifice de protecție a populației. În aceste zone, urmează să fie întreprinse măsuri pentru informarea populației, identificarea spațiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire, iar sediile autorităților publice locale trebuie asigurate cu mijloace de alarmare.
CONTEXT: Atacurile armate la frontiera Ucrainei cu România au devenit tot ,ai frecventă în ultima perioadă. Astfel, la 5 septembrie, președintele Klaus Iohannis și alte instituții ale statului român au negat că bucăți de dronă ar fi căzut pe teritoriul României, în urma atacurilor Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, deși Kievul și unele publicații susțineau contrariul. Însă la 6 septembrie, ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a recunoscut că bucăți dintr-o dronă presupus rusească au fost găsite pe teritoriul României, resturile fiind analizate în prezent pentru a le fi stabilită proveniența.
CE AM MAI SCRIS LA SUBIECT:
- Ultima oră! Explozie la granița româno-ucraineană, în apropiere de Moldova. Portul Reni a fost atacat de drone și rachete. Reacția MAEIE
- Au căzut drone sau nu? Ministerul Apărării Naționale de la București vine cu explicații despre presupusul atac cu drone
- Răsturnare de situație: Bucăți dintr-o dronă rusească care a atacat Ucraina au fost găsite pe teritoriul României
- Reacția lui Iohannis după descoperirea bucăților de dronă: Dacă se confirmă că e rusească, reprezintă o violare gravă a integrității teritoriale a României