Analiză Promo-LEX: Infrastructura precară și lipsa de cadre, printre problemele cu care se confruntă serviciul de psihiatrie medico-legală din țară
Experții Promo-LEX susțin că decizia din 2017 de a trece serviciul de psihiatrie medico-legală în cadrul Centrului de Medicină Legală a fost una „îndrăzneață, dar insuficient documentată”.
13 septembrie 2023, 17:55 ・ Cristian Bolotnicov
CE S-A ÎNTÂMPLAT. Asociația Promo-LEX a publicat o analiză în care relevă mai multe probleme cu care se confruntă Centrul de Medicină Legală. Încadrarea serviciului de psihiatrie medico-legală din R. Moldova, înființat în 1949, în subordinea instituției, nu a soluționat problemele cu care se confruntă.
Astfel, o problemă menționată de autorii analizei este lipsa unei funcții de vice-director specializat în psihologie și psihiatrie judiciară, de rând cu crearea a două noi subdiviziuni care se confruntă cu insuficiențe de cadre, la Bălți și Chișinău.
Un alt aspect alarmant, menționat este pierderea clădirilor istorice ale serviciului de psihiatrie medico-legală, în urma transferului din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie la Centrul de Medicină Legală. Astăzi, serviciul activează în condiții precare în spațiile închiriate de Centrul de Medicină Legală de la Spitalul Clinic de Psihiatrie pentru a-și desfășura activitățile.
O altă problemă invocată este lipsa de personal, datorată în special remunerării nesatisfăcătoare. Dacă în trecut serviciul avea 14 experți cu acoperire națională, dar din cauza condițiilor defectuoase de lucru, în prezent, doar 5 experți activează în Chișinău; iar 2 la Bălți (dintre care unul este specialist în psihologia judiciară). Este demn de menționat că unicul expert judiciar psiholog din serviciul de psihiatrie medico-legală din secția (trunchiată) Chișinău, după mulți ani de activitate în cadrul serviciului, a demisionat acum 3 ani, din cauza remunerației nesatisfăcătoare – 3000 de lei – și și-a deschis un birou privat pentru a oferi servicii de expertizare.
Pentru a evita colapsul funcțional al sistemului de justiție, la propunerea lui Vasile Cazacu s-a decis să se accepte, în calitate de soluție temporară: includerea în comisiile de expertizare a psihologilor din birourile private.
DE CE ESTE IMPORTANT. Serviciul de psihiatrie medico-legală din Republica Moldova a fost, întotdeauna, parte a Spitalului Clinic de Psihiatrie, dar în anul 2017, acesta a suferit o reformă semnificativă, fiind transferat sub diriguirea Centrului de Medicină Legală. Această mutare a fost neașteptată, deoarece Centrul de Medicină Legală se ocupă, în principal, de domenii legate de biologie, genetică, histologie, nefiind apropiat sectorului psihologiei și al psihiatriei.
Această fuziune a două domenii medicale cu abordări și rigori distincte pare să afecteze serviciul de psihiatrie medico-legală, care nu poate fi redus la standardele medicinei biologice, fapt care poate pune în pericol capacitatea serviciului de a furniza evaluări corecte ale sănătății mentale a persoanelor supuse expertizării, notează experții Asociației.
Mai multe detalii din analiza Promo-LEX pot fi accesate aici.