Clătitele discordiei: CEC a luat în vizor partidul ALDE pentru presupuse colectări de fonduri ilegale. Ce spune lidera formațiunii

Clătitele discordiei: CEC a luat în vizor partidul ALDE pentru presupuse colectări de fonduri ilegale. Ce spune lidera formațiunii

Evenimentul de fundraising organizat de Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) a ajuns în vizorul Comisiei Electorale Centrale (CEC). Reprezentanții forței politice au anunțat mai târziu că au reușit să adune peste 350.000 lei, iar activitatea care a stârnit discuții ține de gătitul clătitelor de care s-a ocupat chiar lidera partidului, Arina Spătaru.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Formațiunea ALDE, condusă de fosta deputată a Platformei DA, Arina Spătaru, a organizat la 8 septembrie, un eveniment de fundraising, unde pe lângă activitățile de promovare, au fost pregătite și vândute clătite. Pe pagina oficială a partidului au apărut și imagini în care Spătaru gătește clătite pe fundalul unui banner cu denumirea formațiunii politice, fiind asistată de un membru al formațiunii.

Ulterior, ALDE a informat printr-un comunicat de presă că în urma Seratei ALDE „Împreună pentru prosperitate” au fost adunați „352.000 lei”, bani ce vor fi investiți, potrivit sursei, în proiecte „de interes public”.

Banii oferiți în politică sunt o investiție. Pot fi investiții sincere, deschise, și pot fi investiții în politicieni corupți. Noi vă oferim ocazia de a face o investiție deschisă. Nu vindem funcții în următorul guvern și nu promitem contracte grase cu statul. Ceea ce promitem, în schimb, e o șansă reală, tangibilă de a schimba Moldova, inclusiv mediul de afaceri, în bine. Investiți astăzi în proiectul de țară în care vor trăi copiii și nepoții dumneavoastră.

Autor: Arina Spătaru, președinta ALDE

Publicitate

DE CE ESTE IMPORTANT. În cadrul ediției din 12 septembrie a emisiunii „Rezoomat”, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica a declarat că ALDE ar putea fi sancționată dacă nu va declarat banii adunați în urma unui fundraising organizat recent. 

Postică a evitat să se expună pe marginea evenimentului ALDE, dar a precizat că în cazul în care vor fi depistate nereguli la declararea surselor financiare, atunci „s-ar putea să aplicăm sancțiuni”. Mai mult, vicepreședintele CEC susține că colectările de fonduri de către partide, nu reprezintă ceva nou.

Noi am mai întâlnit în istoria politică a R. Moldova astfel de cazuri, doar că atunci sumele colectate erau destul de mici. Deci, când se vindeau cadouri simbolice, insigne cu simbolica partidului. Banal, deci tu investești câțiva lei în producerea acestor insigne. Spre exemplu, 3 lei, o vinzi cu 5 lei și tu ai un beneficiu de doi lei. Dar cu sumele care au fost vehiculate în presă sunt destul de mari, din punctul meu personal de vedere, vreau să repet acest lucru. Sunt destul de mari și eu sper că partidul care a colectat fonduri, în modul care l-ați descris dvs., a respectat toate procedurile de rigoare.

Autor: Pavel Postică, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale

Ulterior, președinta ALDE, Arina Spătaru a revenit cu precizări pe pagina sa de Facebook și a declarat că informația conform căreia partidul ar fi „vândut clătite în valoare de 352 de mii de lei este o interpretare distorsionată”.

Spun cu încredere: Noi am mâncat clătite, dar noi nu am vândut clătite. Noi am socializat, cântat, dansat și ăsta e primul din următoarele, multiple noastre evenimente. Doar așa putem convinge oamenii să doneze pentru partid. Nimeni din colegii noștri nu au venit cu lei în pungi. La intrare, toți colegii noștri au avut libertatea de a lua un certificat de donații, pe care ei le-au completat cu mâna lor. Acești oameni și-au luat niște angajamente, deci donațiile acestea, care au purtat în terasă un angajament simbolic, să doneze pentru că noi suntem în faza de perfectare a actelor. Vreau să asigur toți supărăcioșii și orgolioșii, că ALDE se preocupă de finanțarea legală a partidului.

Autor: Arina Spătaru, președinta ALDE

CONTEXT. Amintim că, Partidul Acțiunea Democratică a fost redenumit în Partidul „Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa” a fost lansat la 5 august. Tot atunci, la conducerea formațiunii a fost aleasă ex-deputata Platformei DA, Arina Spătaru.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal