CSJ a dat câștig de cauză Comisiei Electorale Centrale în procesul cu partidul edilului Ion Ceban. Distribuirea materialelor publicitare, interzisă în continuare

CSJ a dat câștig de cauză Comisiei Electorale Centrale în procesul cu partidul edilului Ion Ceban. Distribuirea materialelor publicitare, interzisă în continuare

Partidul „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN) al primarului Ion Ceban a încercat să anuleze hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) care a interzis Primăriei Chișinău să distribuie materiale publicitare.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT. La 13 septembrie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis hotărârea prin care respinge recursul declarat de Partidul MAN al edilului capitalei, Ion Ceban în privința unei decizii a CEC prin care Primăriei Chișinău i s-a interzis să distribuie mai multe materiale publicitare. E vorba de pliantele „1000+ proiecte importante pentru Chișinău”, care au fost considerate de autoritatea electorală ca având mesaje cu tentă electorală.

Decizia a fost emisă de completul de judecători, format din magistrații Aliona Miron, Ion Malanciuc, Aliona Donos. Cei trei au menținut încheierea din 5 septembrie curent a Curții de Apel Chișinău care a dat câștig de cauză CEC.

În instanță PP „MAN” a invocat încălcarea dreptului „discreționar și legitim” de a desemna candidatul său pentru orice tip de alegeri, inclusiv generale locale, deși nu este destinatarul hotărârii emise de CEC.

Circumstanțele descrise şi actele anexate la dosar, în cumul arată că însuși PP „MAN” a recunoscut că procedura administrativă înaintată la sesizarea Partidului Liberal Democrat din Moldova, privind acțiuni ilegale ale domnului Ion Ceban, Primarul General al municipiului Chișinău, nu vizează PP „MAN”, iar în astfel de împrejurări Curtea de Apel Chişinău a apreciat ca fiind contradictorii argumentele reclamantului invocate în cererea de chemare în judecată, precum că prin actul administrativ contestat au fost încălcate careva drepturi ale Partidului Politic „MAN”, apreciere pe care instanţa de recurs o consideră corectă.

Autor: Hotărârea Curții Supreme de Justiție

Publicitate

CONTEXT. La 9 august curent, CEC a hotărât că pliantele distribuite de Primăria Chișinău conțin elemente de agitație electorală. În consecință, a cerut sistarea distribuției acestora și eliminarea lor din trei zile. Decizia l-a nemulțumit pe primarul capitalei, Ion Ceban, care anterior a acuzat instituția de subordonare politică.

Totodată, Ceban a respins constatările Comisiei, potrivit cărora, în pliante se regăsesc elemente de agitație electorală, afirmând că materialele fuseseră elaborate „cu mult înaintea perioadei electorale și mai exact aproximativ doi ani”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal