Întâi BA, apoi DA. După ce a refuzat suspendarea efectelor modificării Codului Educației, Curtea Constituțională se răzgândește. Iată explicația

Întâi BA, apoi DA. După ce a refuzat suspendarea efectelor modificării Codului Educației, Curtea Constituțională se răzgândește. Iată explicația

La 8 septembrie, Curtea Constituțională a respins solicitarea deputatului Gaik Vartanean de suspendare, până la expunerea în fond a Curții, a efectelor generate de modificările la Codul educației, prin care urma să fie demiși mai mulți șefi de Direcții a Educțaiei. Însă la 12 septembrie, magistrații se răzgândesc și pun „pe stop” amendamentul la Codul educației. Iată argumentul.

Irina Soltan

CE S-A ÎNTÂMPLAT. La 7 septembrie, deputatul neafiliat Gaik Vartanean a depus la Curtea Constituțională o sesizare inițiată de primarul capitalei Ion Ceban prin care cere magistraților să verifice modificările aplicate recent la Codul Educației. Mai mult, autorul sesizării i-a solicitat Curții să suspende acțiunea prevederilor contestate până când judecătorii se vor expune pe subiect.

Legea prevede că Înalta Curte trebuie să examineze cererea de suspendare a actului normativ contestat cel târziu în a doua zi lucrătoare după înregistrarea sesizării. În acest scop, magistrata Liuba Șova a fost împuternicită să ia o decizie în imposibilitatea convocării CC. Șova, drept președintele ad-interim a preluat pentru a această decizie atribuțiilor Președintelui Curții Constituționale.

Într-un final, la 8 septembrie, magistrata de la CC Liuba Șova a examinat și a respins cererea de suspendare a acțiunii dispozițiilor contestate. Însă, după examinare ulterioară, CC a anulat această hotărâre și vine cu câteva argumente.

DE CE ASTA CONTEAZĂ. Autorii sesizării spun că modificările la Codul Educații intră în vigoare la 1 septembrie, iar în termen de 45 de zile de la această dată aproximativ 30 de persoane ar urma să fie destituite din funcție prin efectul legii. Mai mult, având în vedere că interimatele funcțiilor de șefi de direcții vor fi desemnate de autoritatea publică centrală, există riscul că vor fi demise și alte persoane din organele locale din domeniul învățământului.

La 8 septembrie, în respingerea aprobată, Liuba Șova spune că cele 45 de zile în care modificările la Codul educației vor intra în vigoare sunt suficiente ca CC să se expună pe marginea sesizării lui Vartanian. Subiectul însă, este analizat repetat de CC.

Prevederile vechiului Cod al educației. Plenul constată că șefii Direcțiilor Educație până acum erau desemnați prin concurs și numiți în funcție pentru un termen de 4 ani, prin decizia autorității administrației publice locale de nivelul al doilea. Una și aceeași persoană nu poate deține funcția de conducător al organului local de specialitate în domeniul învățământului mai mult de 8 ani, indiferent de întreruperile din activitate.

Modificările la Codul Educației. În baza amendamentelor propuse se prevede că șefii de la Direcțiile Educație din raioane și municipii de la a căror numire în funcție au trecut mai mult de patru ani, ale celor care nu au fost numiți prin concurs, precum și ale conducătorilor care au fost numiți pe o perioadă nedeterminată încetează de drept la data expirării termenului de 45 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Constatarea încetării de drept a raporturilor de serviciu se face prin act administrativ al autorităților cu competenţe legale de numire în funcţie, care se emite în termen de cel mult o lună de la data intrării în vigoare a legii şi este adus la cunoştinţa persoanelor vizate în termen de cel mult cinci zile lucrătoare.

Mai departe, în perioada de până la numirea prin concurs a noilor șefi de direcții, funcțiile vor fi exercitată de conducătorii interimari desemnați de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Luând în calcul cele menționate, CC își schimbă decizia și suspendă acțiunea articolului 48 alin. (4) din Codul educației, în redactarea Legii nr. 257 din 17 august 2023, și a articolului II alineatele (2) – (9) din Legea nr. 257 din 17 august 2023, până la soluționarea în fond a cauzei.

Argumentul principal este că în situația în care acțiunea normelor contestate nu va fi suspendată, la expirarea termenului de 45 de zile, calculat de la 1 septembrie, acestea vor produce efecte ope legis. În acest sens, vor fi încetate raporturile de muncă cu mai multe persoane, iar în locul lor vor fi desemnați interimari. În cazul în care, ipotetic, Curtea va constata neconstituționalitatea normelor contestate, legea producându-și efectele, hotărârea ei va influența în mod negativ certitudinea juridică. Totodată, suspendarea prevederilor contestate ar putea preveni încălcarea unor drepturi fundamentale, e.g. dreptul la muncă. 

CONTEXT. La 7 septembrie, primarul de Chișinău, Ion Ceban a mers la Curtea Constituțională cu o contestație la modificările aprobate la Codul educției. Edilul crede că ar fi fost încălcat dreptul la muncă și că ar fi semne de ingerință în activitatea administrațiilor locale.

Edilul a mers la Înalta Curte însoțit de deputatul neafiliat Gaik Vartanian, în condițiile în care primarul nu este în drept să aplice contestații la legi la CC.

Printre argumentele invocate în solicitare, edilul menționează că modificările la Codul Educațional ar încălca dreptul la muncă. „Ce s-a propus prin amendament spune că în 45 de zile șefii direcțiilor raionale sunt destituiți din funcție de drept”, afirmă Ceban.

 Nemulțumirea edilului vine după ce Parlamentul a aprobat în ședința extraordinară din luna august modificări la Codului educației, printre care se numără normele de cod legate de modul de selectare a șefilor direcțiilor și unele norme derogatorii în acest sens.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal