Mai multă digitalizare și trecerea arhivelor KGB și fostului MAI sovietic la Arhiva Națională. Reorganizarea instituției, aprobată de Guvern
În cadrul instituției va fi creată o nouă direcție, dedicată procesului de digitalizare a inventarelor și documentelor din cadrul Arhivei Naționale.
・ Cristian Bolotnicov
CE S-A ÎNTÂMPLAT. Guvernul a aprobat la 13 septembrie, hotărârea prin care se reorganizează și optimizează structura internă a Agenției Naționale a Arhivelor.
Obiectivele principale includ: consolidarea capacităților instituționale ale ANA; asigurarea instituției cu personal profesionist; creșterea rolului instituției în preluarea (inclusiv de la arhiva ex-KGB și MAI sovietic), păstrarea și valorificarea documentelor pe suport hârtie, precum și a celor electronice, atât din cadrul Agenției Naționale a Arhivelor, cât și la nivel național; simplificarea accesului cetățenilor la dosare etc.
Astfel, pentru a facilita accesul cetățenilor la informație, se propune crearea Direcției Digitalizare și E-Arhiva, care va avea atribuții ce țin de digitalizarea inventarelor, documentelor pe suport hârtie, peliculă, audio și video, precum și a celor mai solicitate și importante documente ale Fondului Arhivistic din Republica Moldova. Noua direcție va avea șapte persoane, dintre care două se vor ocupa de gestionarea sistemului E-arhiva la nivel național. Conceptul privind arhiva electronică urmează să fie aprobat de Guvern în timpul cel mai apropiat.
Reorganizarea prevede, de asemenea, comasarea a două subdiviziuni și instituirea încă a unei funcții de director-adjunct al ANA, pe lângă cea existentă, cu păstrarea numărului actual de angajați ai instituției.
DE CE ASTA CONTEAZĂ. Reorganizarea și optimizarea structurii interne a ANA se înscrie în obiectivele majore ale instituției, stabilite în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2023-2024.
Modificarea structurii organizaționale a ANA are drept scop modernizarea sistemului arhivistic în așa mod încât personalul să fie capabil să gestioneze cât mai profesionist și eficient patrimoniul arhivistic național, în scopul consolidării și protejării identității naționale. Totodată, digitalizarea Fondului Arhivistic și a serviciilor prestate de instituție va simplifica accesul persoanelor fizice și juridice la serviciile și documentele din arhivă. Un prim pas în acest sens a fost făcut, iar cetățenii se pot programa online pentru a obține actele necesare.
Autor: Veronica Mihailov-Moraru, ministra justiției
CONTEXT. Peste 2.000 de dosare ce conțin informații despre represiunile din perioada sovietică au fost desecretizate într-o primă etapă. Acțiunea se prevede într-un acord semnat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Arhiva Națională la 5 mai 2023, care prevede transmiterea etapizată a documentelor de arhivă care fac parte din fondurile instituției.