Premierul Dorin Recean susține că R. Moldova nu a fost vreodată „mai independentă energetic” de Rusia

Premierul Dorin Recean susține că R. Moldova nu a fost vreodată „mai independentă energetic” de Rusia

Prim-ministrul susține că autoritățile sunt pregătite inclusiv pentru scenariul în care Gazprom ar putea închide livrarea de gaze naturale în stânga Nistrului.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT. În cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, premierul Dorin Recean a declarat că R. Moldova nu a fost niciodată mai bine pregătită de iarnă decât este acum. Acesta a menționat că în prezent țara noastră este mai independentă energetic față de Rusia.

În primul rând, R. Moldova niciodată, dar niciodată, mai bine pregătită de iarnă, resurse energetice, decât suntem pregătiți acum. Vreau să mai menționez un lucru, nu a fost atât de dificil de făcut, da asta a costat foarte scump, politic nu a arătat bine, dar a fost nevoie de determinare, integritate și decizii clare ca asta să se întâmple. Nu am fost vreodată mai independenți energetic de Rusia, Transnistria, nu contează, da gazele naturale, facem rezerve, vom continua, corespunzător vom avea și posibilitatea să micșorăm tariful, când vom suplimenta depozitele cu gaz natural mai ieftin. Pe partea de electricitate, noi după prima lună de mandat, am reîncheiat contractul pentru o perioadă mai lungă, lucrăm în continuare ca să avem această continuitate, ne-am pregătit de planuri de contingență, inclusiv pentru iarnă.

Autor: Dorin Recean, prim-ministru al R. Moldova

Publicitate

Întrebat despre cum va acționa Guvernul în cazul în care Gazprom ar putea sista livrările de gaze naturale în stânga Nistrului, Recean a afirmat că Guvernul este pregătit „pentru orice scenariu.

Răspunsul este afirmativ, cum am spus, Guvernul are obligația de a fi pregătit pentru orice scenariu, inclusiv în care Gazpromul nu mai livrează gaze naturale, pentru ca cetățenii R. Moldova din stânga Nistrului, sunt protejați și integrați în spațiul nostru, economic și social. (...) Nu trebuie să speculăm. În momentul în care un risc se materializează, Guvernul va interveni..

Autor: Dorin Recean, prim-ministru al R. Moldova

DE CE ESTE IMPORTANT. Stocurile de gaze naturale ale R. Moldova au fost completate cu 300 milioane de m3 de gaze naturale achiziționate de S.A. Energocom. S-a întâmplat în perioada lunilor iunie-iulie, în baza solicitărilor S.A. Moldovagaz. În total, s-au cheltuit 116,54 milioane de euro, iar costul mediu ponderat al achizițiilor împreună cu depozitarea este de 424,91 dolari/1000 m3..

S.A. Energocom a cumpărat, la 13 septembrie, gaze naturale de la o companie din Grecia. Aceasta va asigura țara noastră cu căldură în perioada rece a anului. Volumul gazelor depășesc 100 mcm / 1 TWh.

CONTEXT. Compania rusă Gazprom a reacționat la 6 septembrie, la publicarea rezultatelor auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz. Într-o primă reacție după publicarea rezultatelor auditului asupra datoriilor istorice ale malului drept către Gazprom, compania rusă se arată nemulțumită și acuză mai multe încălcări.

Tot la 6 septembrie curent, ministrul energiei, Victor Parlicov a prezentat rezultatele auditului asupra datoriilor istorice ale consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Astfel, auditorii au demonstrat că partea moldovenească trebuie să achite Gazpromului o datorie de 8,6 milioane de dolari. Aceasta din totalul celor 709 milioane cât pretinde Gazprom. Potrivit concluziilor din raport, restul sumei sau na fost demonstrată, sau a expirat. Mai mult, R. Moldova poate înainta pretenții financiare către partea rusă de cel puțin 160 de milioane de dolari.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal