A fost publicat programul funeraliilor fostului președinte Mircea Snegur. Unde și când își pot lua cetățenii adio

A fost publicat programul funeraliilor fostului președinte Mircea Snegur. Unde și când își pot lua cetățenii adio

Primul șef de stat al R. Moldova va fi petrecut pe ultimul drum sâmbătă, 16 septembrie, cu onoruri militare.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Președinția anunță că toți cei care vor să-și ia rămas bun și să aducă un ultim omagiu lui Mircea Snegur sunt așteptați pe15 septembrie, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, începând cu ora 18:00 sau pe 16 septembrie, la Palatul Republicii, începând cu ora 10:00.

Ceremonia de înmormântare va începe cu funeraliile de stat la Palatul Republicii.

Fostul președinte Mircea Snegur va fi înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău, de pe strada Armenească.

Anterior, Președinta Maia Sandu a anunțat pentru sâmbătă zi de doliu național, precizând că Mircea Snegur a fost unul dintre cei care a pus temelia statului suveran și independent Republica Moldova.

Pe pagina web a Președinției a fost publicat un necrolog care amintește despre aportul Președintelui Mircea Snegur la consolidarea statului Republica Moldova: „A pledat cu certitudine și verticalitate pentru limba română și tricolor - valori ce au unit oamenii în gândire și în simțire, adunându-i în Piața Marii Adunări Naționale în momentele cruciale ale istoriei. Discursul Președintelui în fața oamenilor, în ziua de 27 august 1991, a conferit încredere în viitorul liber și democratic al țării noastre”.

Cine a fost Mircea Snegur

Primul Președinte al statului independent Republica Moldova, Mircea Snegur, s-a născut la 17 ianuarie 1940, în satul Trifănești, raionul Florești. 

„Fiind din familie de oameni gospodari, își face studiile la Institutul Agricol din Chișinău. Dragostea de glie, de familie, de valori transmise din străbuni au format o personalitate ce avea să devină vocea poporului”, se arată în necrologul semnat de primele persoane în stat.

A fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM de legislaturile a XI-a și a XII-a, deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a. A fost Președinte al Prezidiului Sovietului Suprem și Președinte al Sovietului Suprem al RSSM. 

A fost ales Președinte al R. Moldova în urma alegerilor prezidențiale din 1991 și a deținut funcția până în decembrie 1996, când a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi. Ulterior a fost deputat în Parlamentul R. Moldova până în anul 2001.

Pentru merite deosebite, lui Mircea Snegur i-au fost conferite mai multe distincții de stat și titluri onorifice: Ordinul „Insigna de Onoare” (1966), Medalia „Pentru Vitejie în Muncă” (1976), „Ordinul Republicii” (2000), Diploma Academiei Europene de Arte (1995), Diploma de Onoare și Medalia de Aur a Ordinului European de Merit (1995), Doctor Honoris Causa al mai multor entități academice, între care Universitatea Agrară de Stat din Moldova (1996), Universitatea din Ankara (1996), Universitatea Liberă Internațională din Moldova (2001), Academia de Ştiinţe a Moldovei (2011).

„Victorii și regrete, amintiri și documente, analize și consemnări ale primului Președinte al Republicii Moldova și-au găsit reflectare în impresionanta colecție „Labirintul destinului”, semnată de Mircea Snegur. Cele nouă volume reprezintă o veritabilă cronică de epocă, o sursă de documentare și un testament generațiilor ce vin”, se  menționează în necrolog.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal