Armata ucraineană a lansat un nou atac asupra peninsulei Crimeea: Au fost lovite mai multe nave rusești din portul Sevastopol

Armata ucraineană a lansat un nou atac asupra peninsulei Crimeea: Au fost lovite mai multe nave rusești din portul Sevastopol

Imaginile din satelit indică posibila distrugere sau avariere a unor submarine de lângă portul Sevastopol, notează The Guardian.


Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Un atac cu rachete ucrainene asupra unui șantier naval din Crimeea ocupată a avariat grav și posibil a distrus o navă de debarcare amfibie rusă și un submarin din clasa Kilo, arată imaginile din satelit.

Într-o a doua zi de lovituri în Crimeea, forțele ucrainene au afirmat joi că au distrus un sistem de apărare aeriană S-400. Un videoclip publicat pe rețelele de socializare a arătat explozii mari în apropiere de Evpatoria, pe coasta de sud-vest a peninsulei ocupate, unde Ucraina a declarat că Rusia a amplasat sistemul de apărare aeriană.

Imagini din satelit au arătat că rachetele au lovit o poziție antiaeriană rusă care fusese identificată anterior în postările de pe rețelele de socializare, a relatat Radio Europa Liberă.

Lovitura anterioară cu rachete de croazieră ucrainene care a lovit miercuri un șantier naval din Crimeea a provocat explozii mari la un centru important pentru construcția și repararea navelor din flota rusă din Marea Neagră. Avariile suferite de nave ar putea pune în incapacitate docurile uscate locale până la îndepărtarea resturilor.

„Imaginile din satelit publicate pe 12 septembrie arată o navă de debarcare din clasa Ropucha și un submarin din clasa Kilo în docul uscat, iar imaginile din satelit publicate pe 13 septembrie arată că lovitura cu rachete ucrainene a distrus probabil cele două nave", a scris Institutul pentru Studiul Războiului, un thinktank cu sediul la Washington DC care publică în mod regulat analize ale conflictului.

Oficialii militari ruși au declarat că două nave au fost lovite în atac, iar amploarea pagubelor nu este clară. Un oficial al serviciilor de informații militare ucrainene a afirmat că atacul ar fi putut distruge mai multe nave.

DE CE ESTE IMPORTANT. Dacă se confirmă, lovitura directă asupra navelor din Sevastopol de miercuri ar marca una dintre cele mai devastatoare lovituri împotriva marinei rusești în timpul războiului și cea mai mare de la scufundarea crucișătorului cu rachete ghidate Moskva în 2022.

CONTEXT. Surse rusești și ucrainene au raportat că atacul împotriva șantierului naval a fost efectuat cu ajutorul rachetelor Storm Shadow livrate de Marea Britanie și lansate de avioane ucrainene. Șeful forțelor aeriene ucrainene le-a mulțumit piloților săi pentru "excelenta lor activitate de luptă" la scurt timp după atacul de la Sevastopol.

Rusia nu a mai pierdut un submarin în luptă din 1945, iar ultima pierdere a unui submarin pe timp de pace a avut loc la începutul anilor 2000.

Lovitura asupra sistemelor de rachete de apărare aeriană rusești a fost probabil efectuată cu ajutorul rachetelor de croazieră Neptune, care sunt concepute pentru a fi folosite împotriva navelor.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal