Recean despre apărarea națională: Dacă eu îmi doresc o armată după standardele NATO - răspunsul este ferm da

Recean despre apărarea națională: Dacă eu îmi doresc o armată după standardele NATO - răspunsul este ferm da

Autoritățile își orientează atenția spre îmbunătățirea apărării naționale. Cel puțin asta spune prim-ministrul Dorin Recean care a menționat că își dorește o armată națională după standardele NATO.

Baciu Ana

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Armata națională ar trebuie să fie la standardele NATO, dar e importantă discuția cu socitatea, pentru că oamenii nu înțeleg de fapt ce înseamnă NATO.

„Dacă eu îmi doresc o armată națională după standardele NATO - răspunsul este ferm da. Noi creștem investițiile în armată, creștem valoarea investițiilor din exterior, inclusiv de la NATO și mecanismele de securitate europeană și vom continua acest parcurs. La fel este important să avem o discuție largă în societate, pentru că societatea nu cunoaște ce e NATO, ce e securitatea colectivă, care este costul securității, să înțelegem care țări își pot permite investițiile în securitate și sunt sigur că aceste discuții trebuie să le avem, Societatea trebuie să aibă toată informația necesară pentru a înțelege ce înseamnă securitatea colectivă, NATO.

Între timp, armata națională are exerciții, asistență pentru dezvoltarea capacității de apărare, în general, armata națională este în atenția autorităților, spune prim-ministrul.

„Securitatea nu înseamnă doar armata națională, avem și mai multă asistență din partea țărilor UE, SUA și altor state membre NATO și acest format va continua. Vreau să afirm și să mulțumesc angajaților din securitate națională a R. Moldova, pentru că noi suntem deja furnizori de securitate și stabilitate, avem 1.200 km de frontieră cu Ucraina, cea mai lungă frontieră din est. Avem responsabilitatea de a asigura securitate în acest sector de frontieră”, a adăugat Recean. 

Șeful Guvernului a menționat că în continuare se va investi în sisteme de antiaeriană, și se va începe cu infrastructura critică, aeroporturile, nodurile feroviară, nodurile de infrastructură energetică.

CONTEXT. NATO, sau Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, este o alianță politică și militară internațională care a fost înființată în 1949. Alianța are sediul în Bruxelles, Belgia. Scopul principal al NATO este de a asigura apărarea colectivă a țărilor sale membre în fața unei agresiuni armate.

NATO este format din 30 de țări membre.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal