Ars pe rug, dar fără pară? Vladimir Bolea, criticat de opinia publică, dar și scuzat, în același timp

Ars pe rug, dar fără pară? Vladimir Bolea, criticat de opinia publică, dar și scuzat, în același timp

Declarațiile licențioase „șoptite” de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, la adresa unui jurnalist care i-a pus o serie de întrebări la o conferință de presă, au creat valuri de opinii în societate. Deși, în mare parte, rețelele de socializare au urmat procesul clasic al „arsului pe rug”, în cazul lui Bolea o parte din condamnări erau urmate de argumente care, parcă, și-ar propune să scuze pornirea licențioasă a ministrului.

Mardari Irina

În primul rând, declarațiile ministrului Agriculturii au ridicat instat mingea la fileul politicienilor din opoziție, care, s-au grăbit să condamne asemenea „ieșiri”. Și jurnaliștii s-au arătat indignați de modul în care a decis Bolea să-și „aline stresul”:

„Ziaristul are dreptul sa adreseze orice întrebare, iar oficialul, care ține o conferință de presă, are datoria să răspundă civilizat, indiferent cât de tare te enervează ziaristul. Din păcate, de-a lungul timpului am văzut cu toții mai mulți oficiali înjurând în Parlament, pe la off-line-uri sau prin alte părți, dar faptul că „suntem cu toții oameni" nu este deloc o justificare. Faptul că ministrul și-a cerut scuze este de apreciat, dar asta nu șterge cu buretele ceea ce s-a întâmplat”

Autor: Lorena Bogza, jurnalistă Pro TV

Publicitate

Pe de altă parte, jurnalistul Dorin Galben este de părere că la fel ca și deputații, jurnaliștii, medicii sau artiștii - și miniștrii înjură. Totuși, spune Galben, „grav în cazul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, e că aceste înjurături (m-o za*bit pu*ă aista… bl*a) sunt adresate unui jurnalist, la un eveniment public, unde știa că este filmat și că are în față microfoane de la mai multe televiziuni, care cel mai probabil sunt conectate”.

Toți greșim. Important e să știm să ne asumăm aceste greșeli. Vladimir Bolea chiar este un ministru al Agriculturii competent, care a făcut și face multe lucruri bune pentru acest domeniu și nu e cazul să demisioneze. E mare păcat că meritele lui profesionale vor fi umbrite de această atitudine de mahalagiu stresat, care nu-și poate stăpâni nervii. Dar e o lecție și asta pentru el și pentru ceilalți oameni de stat.

Autor: Dorin Galben, jurnalist

Jurnalista TV8, Mariana Rață remarcă o consecvență în iritația politicienilor față de jurnaliști.

Drumul de la „duduie șterge-ți mucii” (n.r. - declarația îi aparține lui Iurie Roșca), până la „m-o za..t pu...a aista” nu a fost chiar așa de lung - numai vreo 15 de ani de democrație. Este descalificant pentru un politician să se exprime astfel despre un jurnalist și este la fel de descalificant pentru un partid să nu ia atitudine față de o asemenea ieșire a unui exponent al său. Nu onorează această tăcerea nici un guvern care „ține microfonul închis” la o asemenea „ieșire pe fond de stres” a unui ministru. Haideți să clarificăm un lucru, domni politicieni, funcționari, demnitari, etc.

Autor: Mariana Rață, jurnalistă TV8

Vadim Vieru, jurist Promo-LEX, s-a declarat „uimit și dezamăgit de ușurința cu care se justifică acțiunile ministrului Bolea”.

Ex judecătorul Muruianu nu a avut „noroc” de așa „avocați”.

Autor: Vadim Vieru, jurist Promo-LEX

Jurnalista Anca Butnariuc a scris pe pagina sa de Facebook că nu se simte deranjată de faptul că un ministru sau un deputat înjură, ci de faptul că „un demnitar și-a permis să înjure și să insulte un jurnalist, calificându-l organ drept genital”.

Iar asta nu este despre „a scăpat o înjurătură" și nici despre „cuvinte necenzurate". Aici este despre atitudinea unui demnitar față de presă, este despre cum percepe demnitarul obligația sa de a oferi răspunsuri la întrebările adresate de un jurnalist sau de oricare cetățean.

Autor: Anca Butnariuc, jurnalistă

Jurnaliștii AGORA au încercat să afle și poziția Directorului Executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei. Acesta susține că, deși gestul lui Bolea este „descalificant”, ipoteza că declarația ar fi un atac asupra presei ar fi „exagerată”.

„Bineînțeles că este un gest greu de calificat din partea unui înalt funcționar de stat. Un ministru care reacționează atât de urât la o întrebare a unui jurnalist. Faptul că domnul Bolea și-a cerut scuze este un lucru bun. Eu nu-mi amintesc să fi existat multe cazuri când funcționarii care au gafat să-și recunoască greșeala și să nu încerce să o justifice într-un fel sau altul. Indiferent de stresul pe care îl invocă domnul ministru sau de problemele generate de cine știe ce proteste sau situația nu foarte bună din agricultură. Asta nu justifică în niciun fel reacțiile de acest fel. Eu n-aș califica asta ca pe un atac direct asupra instituției media pe care o reprezintă jurnalistul. E o situație regretabilă, care n-ar trebui să se mai întâmple, dar să facem din asta cap de știre și să zicem: „Doamne ferește ce s-a întâmplat, Doamne ferește ce atac”, mi se pare exagerat”.

Autor: Petru Macovei, Directorul Executiv al Asociației Presei Independente

Și organizațiile neguvernamentale de media „condamnă atitudinea inadmisibilă a ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea”.

Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul „Acces-Info”, Asociația Media-Guard și RISE Moldova își manifestă „indignarea în raport cu acest comportament sfidător și consideră că un astfel de limbaj este incompatibil cu funcția de ministru”.

De asemenea, organizațiile de media îi solicită prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, „să asigure tragerea la răspundere disciplinară a ministrului Vladimir Bolea”.

CONTEXT: Pe 14 septembrie, în timpul unei conferință de presă, ministrul Agriculturii a fost luat la întrebări. Insistența unui jurnalist pare să-l fi supărat pe Vladimir Bolea care a scos pe gură o înjurătură la adresa jurnalistului de la politik.md, Eduard Maciac: „M-o z***** p*** aista”, spune acesta colegului de alături.

La distanță de câteva minute de la cele întâmplate, Bolea a adresat scuze pentru cele spuse: „Regret nespus de mult pentru o exprimare nedemnă care a apărut pe fond de stres. Îmi cer scuze publice pentru greșeala comisă”, a scris pe pagina sa de Facebook. Mai multe voci din opinia publică i-au cerut lui Bolea să demisioneze.

Premierul Dorin Recean nu a comentat declarația lui Bolea.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal