Două posturi noi de televiziune apar în spațiul mediatic. Vor fi gestionate de fostul administrator al televiziunii Prime

Două posturi noi de televiziune apar în spațiul mediatic. Vor fi gestionate de fostul administrator al televiziunii Prime

Două posturi noi de televiziune urmează să apară pe micile ecrane din R. Moldova în această toamnă. Canalele One TV și Star TV vor înlocui actualele posturi de nișă Legal TV și GN TV, după ce Consiliul Audiovizualului (CA) a aprobat reperfectarea licențelor de emisie. Noile proiecte media sunt gestionate de Petru Jelihovschi, fost administrator al televiziunii Prime, scrie Media Azi.

Stela Vdovii

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ: În curând, în grila de programe TV vor apărea două canale noi. De fapt, este vorba despre reperfectarea licențelor de emisie a două televiziuni de nișă - Legal TV și GN TV, care devin One TV și Star TV.

Subiectul reperfectării celor două licențe de emisie a fost discutat în cadrul ședinței din 8 august a Consiliului Audiovizualului. Reprezentanta posturilor de televiziune vizate, Mihaela Ciuvaga, a motivat schimbarea elementelor de brand prin dorința de a trece de la statutul de nișă, mai puțin popular, la cel de televiziuni generaliste. Ea a subliniat faptul că noua concepție va pune accent pe producerea „conținutului local de calitate”, atât informativ, cât și de divertisment.

Mihaela Ciuvaga a mai declarat că sursa primară de finanțare a televiziunilor va publicitatea. În schimb, la insistența vicepreședintei CA, Aneta Gonța, de a afla despre proveniența banilor necesari pentru lansarea noului concept al televiziunilor, reprezentanta posturilor TV nu a putut oferi un răspuns.

Posturile Legal TV și GN TV aparțin companiei SFC Media, care a obținut licențele necesare pentru emisie în luna august 2021. GN TV urma să difuzeze preponderent emisiuni de divertisment, iar Legal TV – despre justiție și domeniul dreptului. Firma SFC Media aparține lui Dan Pascari și a fost fondată în ianuarie 2021. 

Managerul noilor proiecte media One TV și Star TV este Petru Jelihovschi, anterior administrator al televiziunii Prime, în timp ce directoarea departamentului informativ al ambelor canale este Ana Butnariuc, fosta editoare-șefă de la Prime. Contactat de Media Azi, Jelihovschi a confirmat informația, dar nu a revenit ulterior cu detalii. În schimb, Ana Butnariuc a declarat că resursele financiare necesare pentru activitatea celor două posturi TV provin din parteneriate comerciale. „Lansarea și rebrandingul posturilor TV se face cu un buget optimizat și raportat la potențialul pieței media din Republica Moldova. Este o investiție a fondatorului companiei SFC Media, alocată pentru start”, potrivit ei. 

Jurnalista a confirmat că One TV și Star TV își vor lansa activitatea cu o nouă identitate de brand în această toamnă, întrucât și-au declarat deja la CA intenția de a reflecta campania electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie. „Compania SFC Media a început deja procesul de angajare a personalului care va activa la Star TV și One TV. Mizăm atât pe jurnaliști și specialiști cu experiență în producție TV, cât și pe tinerii jurnaliști din Moldova”, a adăugat Ana Butnariuc. 

CONTEXT: În luna august, postul TV PRIME, alături de alte televiziuni care fac parte din același concern de presă (Publika TV, CANAL 2, CANAL 3, CANAL 5, MEGA TV și Familia) au fost sancționate cu o sumă totală de 437.000 de lei pentru nerespectarea prevederile privind programele locale.

În timp ce posturile Publika TV, CANAL 2, CANAL 3, CANAL 5, MEGA TV și Familia au avut 0% de producție proprie în primă difuzare, în perioada supusă controlului, PRIME urma să realizeze 56 de ore de produs local, dar a avut 51 de ore 42 de minute și 25 de secunde de programe locale, dintre care 8 ore 49 de minute au fost autopromovare. Din acestea, 28 ore de emisie trebuiau să fie în primă difuzare, însă postul a difuzat puțin peste 1 oră. În orele de maximă audiență, a dat cu aproape 12 ore mai puține programe decât ar fi trebuit. Suma sancțiunilor a fost de 35 000 de lei.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal