Guțul cere Turciei să îndemne Chișinăul să înceteze „tentativele de destabilizare și manipulare a autonomiei găgăuze”

Guțul cere Turciei să îndemne Chișinăul să înceteze „tentativele de destabilizare și manipulare a autonomiei găgăuze”

Aflată în vizită oficială în Turcia, bașcana Găgăuziei a transmis în acest sens o scrisoare ministrului de externe de la Ankara.Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul se află într-o vizită oficială la Ankara, unde a avut mai multe întrevederi cu oficiali turci. Profitând de ocazie, aceasta a transmis o scrisoare oficială prin care cere Turciei să îndemne Chișinăul să înceteze „tentativele de destabilizare și manipulare a autonomiei găgăuze”.

S-a discutat despre situația politică actuală din Moldova și despre relațiile dintre autoritățile centrale și cele găgăuze. I-am adresat o scrisoare domnului ministru, în care am rugat partea turcă să îndemne Chișinăul să renunțe la încercările de destabilizare și manipulare a autonomiei găgăuze.

Autor: Comunicat al bașcanei Evghenia Guțul

Publicitate

Guțul a precizat că în cadrul discuțiilor cu ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan, a discutat despre „noile priorități ale cooperării dintre Republica Turcia și UTA Găgăuzia”.

„Au fost discutate noile priorități ale cooperării dintre Republica Turcia și UTA Găgăuzia în domeniul socio-economic, o atenție deosebită fiind acordată participării Turciei la programele de studiere a limbii găgăuze și de conservare a patrimoniului cultural găgăuz”, a transmis bașcana.

DE CE ASTA CONTEAZĂ. Turcia este unul din principalii actori regionali în Găgăuzia. În toamna lui 2022, la Comrat a avut loc vizita oficială a președintelui Marii Adunări Naționale de la Ankara, Mustafa Șentop, care a declarat că „viitorul Găgăuziei nu este în altă parte, ci în Moldova”, afirmând că autonomia este parte integrantă a R. Moldova.

Totodată, de la ceremonia de învestire în funcție a bașcanei Evghenia Guțul, au lipsit nu doar reprezentanții autorităților de la Chișinău, dar și din partea reprezentanțelor diplomatice. Până în prezent, bașcana nu este membră a Guvernului de la Chișinău, un decret în privința aceasta urmând să fie semnat de președinta Maia Sndu.

CONTEXT. Deputații Adunării Populare a Găgăuziei refuză de mai multe săptămâni să aprobe candidații pentru funcțiile din Comitetul Executiv al Găgăuziei, propuși de Evghenia Guțul. Bașcana Găgăuziei a fost nevoită de asemenea să retragă unele propuneri, după ce mai mulți dintre candidați nu au putut trece testul de cunoaștere a limbii găgăuze. Anterior, au avut loc patru ședințe ale Adunării Populare pentru aprobarea Comitetului Executiv, doar toate s-au sfârșit fără nici un rezultat.

Precizăm că Guțul a candidat din partea Partidului Șor la alegerile Găgăuzia și a câștigat la 15 mai, în fața candidatului PSRM, Grigorii Uzun. La 19 iunie, Partidul Șor a fost scos în afara legii de Curtea Constituțională.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal