Podcastul „Azi e vinerea”| Ecoul unei înjurături, Șansa reală cu carieră fulger la Primăria Orhei și un ex-președinte care vrea la primărie (AUDIO)

Podcastul „Azi e vinerea”| Ecoul unei înjurături, Șansa reală cu carieră fulger la Primăria Orhei și un ex-președinte care vrea la primărie (AUDIO)

Foaie verde barabulă, 

Bolea spune-ncet - o … informație la o conferință de presă.

Foaie verde și-un chibrit,

Zice c-un jurnalist l-a ... stresat.

Mai în glumă și nu prea, cazul de pe final de săptămână în care e vizat ministerul Agriculturii a făcut titluri de știri și a generat reacții. Analizăm cazul și multe alte știri electorale, politice, etnice și din rubrica „Moldova criminală” cu redactoarea șefă AGORA, Felicia Nedzelschi și editoarea de știri AGORA, Irina Soltan la microfoanele podcastului „Azi e vinerea”

Irina Soltan

Publicitate

În ediția din 15 septembrie:

🔴 Cel puțin 11 aeronave vor ateriza în seara zilei de 11 septembrie pe Aeroportul Internațional dinspre Israel. Majoritatea curselor aeriene programate sunt de pe ruta Tel Aviv - Chișinău. Acestea ar fi în contextul pelerinajului evreilor hasidici către Uman, Ucraina, deși autoritățile publice țin informațiile în secret. Iată ce declară reprezentanții AIC pentru AGORA.

🔴 În dimineața zilei de 11 septembrie, primarul Ion Ceban a anunțat că la Pretura sectorului Râșcani a fost numită o nouă conducere și un nou pretor. La distanță de câteva ore, fostul pretor Vlad Melnic afirmă că a aflat „din presă despre demiterea lui” și susține că această întâmplare i-a confirmat că a luat decizia corectă de a nu adera la partidul edilului Ion Ceban.

🔴 Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, pentru Primăria Chișinău, marea luptă s-ar ține între candidatul MAN, Ion Ceban, și cel susținut de PAS, Lilian Carp. Cel puțin, aceasta arată datele sondajului realizat de iData în luna august. Ceban acumulează mai mult de jumătate din sufragii.

🔴 În cursa electorală pentru fotoliul de primar al capitalei intră Anatol Usatîi. Acesta a făcut parte din guvernul Chicu, iar în electorală este susținut de partidul acestuia.

🔴 Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, va fi judecat într-un dosar pe faptul conducerii mijlocului de transport în stare de ebrietate. Judecătoria Orhei stabilește pentru 19 septembrie ședința de pregătire a cauzei.

🔴 Un copil de 15 ani a ajuns la spital, după ce ar fi fost bătut și electrocutat de către un alt băiat de 14 ani, în curtea Gimnaziului Malcoci din raionul Ialoveni.

🔴 Explozia a două rezervoare de vin la Levira Destilaria, în orașul cu același nume, din Anadia, a dus la un potop de vin pe străzile din oraș.

🔴 Liderul partidului Șansă, Alexei Lungu a fost numit în funcția de primar interimar al orașului Orhei. Se întâmplă la doar trei zile de la numirea acestea în funcția de viceprimar al aceluiași oraș.

🔴 Deși au trecut aproape două luni de la învestirea Evgheniei Guțul în funcție de bașcan al Găgăuziei, aceasta încă nu este membră a Guvernului. Președinta Maia Sandu încă nu a semnat decretul care prevede acest lucru.

🔴 Tatiana Vozian, angajata Curții de Conturi care în aprilie 2023, l-a acuzat pe șeful instituției, Marian Lupu de avansuri sexuale, a anunțat că a fost demisă din funcție. Fosta funcționară afirmă că actul de demitere se bazează pe sesizările depuse la CNA.

🔴 Șeful portalului media Sputnik Moldova, Vitalii Denisov, a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova. Acesta a fost expulzat din țară în dimineața zilei de 13 septembrie.

🔴 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a acuzat autoritățile de la Chișinău că „nu știu ce înseamnă asta, nu știu ce e libertatea de exprimare”. 

🔴Însărcinatul cu afaceri al R. Moldovei la Moscova, Sergiu Goncerenco, a fost convocat la Ministerul rus de Externe. Oficialului i-a fost adresată o notă de protest față de expulzare. MAE rus a calificat acțiunile autorităților moldovenești nefondate și provocatoare. Aceștia au subliniat că un asemenea „pas neprietenos” al Chișinăului nu va rămâne fără răspuns.

🔴 Noi fragmente de dronă în localitățile din România, la graniță cu Ucrauna. Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române a identificat miercuri, în jurul orei 11:30, în zona localităților Nufărul şi Victoria din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri. 

🔴Alertă cu bombă la Malldova. Poliția: În jurul orei 14:18, Poliția a fost sesizată prin intermediul serviciului unic 112, precum că un centru comercial este minat. Apelul fiind făcut de către un bărbat. La fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate conform protocolului. Toți au fost evacuați, iar zona a fost încercuită. 

Alerta s-a dovedit falsă. Suspectul riscă amendă de până la 42.500 lei, muncă neremunerată de la 180 la 240 de ore sau închisoare de pâna la 2 ani.

🔴 Partidului Social Democrat European(PSDE) îl propune pe Vasile Guțu pentru electoralele din 5 noiembrie la Bălți.

„Un crai de pică”, pentru Bălți, din partea PACE. Nelu Straciuc va candida la funcția de primar. Lista celor care își exprimă intenția de a candida la funcția de primar de Bălți ajunge la trei nume. Asta odată ce Partidul Acasă Construim Europa (PACE) și-a anunțat concurentul electoral. Nelu Straciuc este cel care va lupta pentru șefia „capitalei de nord”.

🔴 Bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, anunță inițierea lucrărilor de construcție a parcului de distracție GagauziaLand. Locul de agrement ar urma să fie dat în exploatare în vara anului 2024. Evghenia Guțul anunță că a solicitat de la Primăria satului Congaz alocarea unui lot de teren pentru construcții. 

🔴Clătitele discordiei: CEC a luat în vizor partidul ALDE pentru presupuse colectări de fonduri ilegale. Ce spune lidera formațiunii. Evenimentul de fundraising organizat de ALDE a ajuns în vizorul CEC. Reprezentanții forței politice au anunțat mai târziu că au reușit să adune peste 350.000 lei, iar activitatea care a stârnit discuții ține de gătitul clătitelor de care s-a ocupat chiar lidera partidului, Arina Spătaru.

🔴Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong-un au purtat discuții la cosmodromul Vostocinîi din regiunea Amur. În total, întâlnirea celor doi lideri a durat mai mult de cinci ore. Se aștepta ca Putin și Kim Jong-un să discute despre transferul de arme nord-coreene la Moscova în schimbul tehnologiei militare pentru Phenian.

🔴 A murit primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur. Primul președinte al R. Moldova s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani. Președinta Maia Sandu a declarat ziua de 16 septembrie zi de doliu național 

🔴 Magistrații Curții Constituționale se întrunesc în ședință să examineze contestația fostului partid Șor cu privire la noua modificare a Codului Electoral, care interzice conducerii partidului scos în afara legii să candideze la alegeri pe o perioadă de la trei la cinci ani.

🔴 Carp îl acuză pe Ceban că forțează educatorii să participe la activitățile MAN. Andrei Pavaloi, șeful Direcției Educație Chișinău, îi răspunde:  „Angajații instituțiilor noastre au avut libertatea să participe la oricare eveniment de orice natură în afara orelor de muncă. Și am zis că e bine să crească personal și profesional”.

La începutul lunii august, AGORA scria despre potențialii candidați PAS la funcțiile de primar în Bălți și Orhei. Presupunerile se adeveresc în privința candidatului propus la Orhei care este actualul șef al Arena Chișinău - Sergiu Stanciu. Anunțul a fost făcut de PAS, cu scurt timp în urmă. Acesta este primul pretendent la șefia Primăriei Orhei.

🔴 Cu cinci microfoane pe el, Vladimir Bolea scapă o înjurătură în adresa unui jurnalist. În timpul unei conferință de presă, ministrul Agriculturii a fost luat la întrebări. Insistența unui jurnalist pare să-l fi supărat pe Vladimir Bolea care a scos pe gură o înjurătură. „M-o z***** p*** aista”, spune acesta colegului de alături. Mimica ministrului, însă, nu trădează cele spuse. Nici reacția vecinului.

La distanță de câteva minute de la cele întâmplate, Bolea a adresat scuze pentru cele spuse: „Regret nespus de mult pentru o exprimare nedemnă care a apărut pe fon de stres. Îmi cer scuze publice pentru greșeala comisă”, a scris pe pagina sa de Facebook.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal