România ar putea da în judecată Austria din cauza blocadei Schengen. Premierul român susține că refuzul Vienei a provocat pagube de cel puțin „2% din PIB”
Statul român ia în calcul o eventuală acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, deși procesul ar putea dura câțiva ani.
・ Cristian Bolotnicov
CE S-A ÎNTÂMPLAT. Într-un interviu acordat ziarului austriac Der Standard, premierul român, Marcel Ciolacu, a declarat că România va da în judecată Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și va cere despăgubiri, în cazul în care Viena își va menține veto-ul privind extinderea spațiului Schengen.
Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat abia cu câteva câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei române. (...) Însă, în cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare.
Autor: Marcel Ciolacu, premier al României
În plus, liderul PSD, a afirmat că potrivit calculelor autorităților române, refuzul Austriei a provocat României o pagubă de cel puțin 2% din PIB.
Însă cel mai rău este faptul că Austria a instituit un precedent. În mod normal, statele membre urmează recomandările instituţiilor UE. Croaţia a solicitat aderarea în urmă cu aproximativ 4-5 ani. România şi Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut acest lucru.
Autor: Marcel Ciolacu, premier al României
DE CE ESTE IMPORTANT. Austria blochează aderarea celor două ţări (la Schengen), temându-se de un aflux de migranţi ilegali. Potrivit guvernului austriac, România şi Bulgaria nu şi-ar putea controla eficient frontierele, care ar deveni frontiere externe ale Uniunii Europene după aderarea celor două ţări la Schengen. Ursula von der Leyen a subliniat miercuri că România şi Bulgaria au devenit deja un model „arătând cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările" de migranţi.
CONTEXT. La ultimul Consiliu pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie 2022, Austria, alături de Olanda, au blocat accederea României și Bulgariei în spațiul Schengen. În schimb, cele două țări au permis intrarea Croației.