EDITORIAL | Moldova, țara tuturor posibilităților? Mai puțin deja

EDITORIAL | Moldova, țara tuturor posibilităților? Mai puțin deja

La mijlocul lui iunie, Marin Pavlescu a fost sunat de un necunoscut printr-o aplicație de mesagerie. Tânărul a răspuns la apel, iar din capătul celălalt, un bărbat a început să-l amenințe cu răfuială fizică și chiar omor. Motivul era că Marin e gay și că „strică religia” și merge împotriva a tot ceea ce reprezintă „tradiția moldovenească”. Tânărul, însă, nu s-a pierdut cu firea și a înregistrat discuția. 

Diana Guja

Mai târziu, Marin a depus plângere la poliție. Însă, angajații Inspectoratului de Poliție Ciocana n-au fost receptivi chiar din prima clipă. Potrivit lui Marin, polițistul de serviciu și-a chemat colegii și, împreună, au râs de motivul plângerii - „orientare sexuală”. Apoi, au refuzat să o înregistreze. A fost nevoie de intervenția avocatei tânărului și a unui superior ca plângerea să fie înregistrată. Ulterior, a fost pornită cauza penală pe „amenințare cu omor și vătămare gravă din motive de prejudecată”.

Bărbatul care l-a amenințat pe Marin Pavlescu se afla în Italia la momentul săvârșirii faptelor. Autoritățile moldovenești l-au dat în căutare. În august, când moldovenii revin acasă, a revenit și eroul nostru. Și a fost reținut la hotar. Din spusele avocatei, uimirea bărbatului a fost mare. Nu se aștepta să fie reținut.

Azi am avut confruntare cu agresorul, unde acesta s-a arătat nedumerit că are așa dosar. Bărbatul spune că nu s-a așteptat și „regretă” că nu s-a gândit la consecințe.

Autor: Doina-Ioana Străisteanu, avocată

Publicitate

Acest caz e un succes deja. O mică explozie de corectitudine într-un deșert al haosului care este Moldova, unde legile se respectă la dorință.

Ar fi sunat oare acest bărbat un italian să-l amenințe cu moartea pentru faptul că e homosexual? Sau și-a permis s-o facă cu un moldovean, deoarece era sigur că nu va fi pedepsit pentru fapta sa, de unde și uimirea când a fost reținut?

Așa ne este feleșagul - să ne iubim aproapele doar când ne este convenabil. E probabil acel „mister” din sloganul turistic al Moldovei, dar și legendara noastră flexibilitate și capacitate de adaptare în sens negativ: peste hotare suntem în stare să respectăm legile locale sau cel puțin să depunem eforturi ca să nu călcăm strâmb pentru a nu atrage atenția autorităților asupra noastră, iar la revenirea acasă să ne simțim din nou stăpânii Universului, care pot face orice își doresc pentru că „aici e Moldova”, iar noi am fost învățați de mici că întotdeauna poți găsi metode să nu respecți legea și întotdeauna se vor găsi oameni gata să te ajute în acest sens, contra unei sume de bani sau favoruri.

Va fi nevoie de ani și ani, și de sute de Marini, și alți oameni curajoși, pentru care propria siguranță și demnitate să fie atât de importante, încât confruntarea sistemului amorf și de multe ori batjocuritor să nu fie o opțiune, ci un reflex.

Dezghiocăm evenimente și fenomene, punem întrebări, unele incomode, altele dureroase, chestionăm tradițiile și nu credem pe cuvânt. Gândirea critică este pâinea noastră. Ajută-ne să o aducem pe mesele cât mai multor oameni, investește în AGORA ca să avem combustibil pentru cuptorul ideilor care să schimbe țara în care trăim. Devino membru: https://agora.md/membership.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal