Expert: „Avem tot mai puțini tinerii în țară, dar sunt tot mai dornici de carte”
În urma unei analize, s-a constatat că în Republica Moldova au rămas tot mai puțini tineri. De altă parte, cei care au rămas în țară, manifestă un interes aprins pentru a învăța, prezintă Veaceslav Ioniță.
・ Diana Latiș
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Statisticile arată că în Republica Moldova au rămas tot mai puțini tineri. Astfel, dacă în 2015 în Moldova erau 254,5 mii tineri cu vârsta de 18-23 ani, în prezent numărul lor s-a redus de 1,7 ori și constituie doar 146,3 mii persoane.
De altă parte, tinerii care au mai rămas în țară, manifestă un interes sporit pentru a studia în instituțiile de învățământ din țară. Astfel, în 2015 doar 35,8% din tineri cu vârsta de 18-23 ani își făceau studiile în țară. În prezent însă, ponderea tinerilor a crescut până la 45,7%. Creșterea fiind cu aproape 30%.
Ponderea tinerilor de 18-23 ani, încadrați în sistemul educațional
Veaceslav Ioniță
Expertul Veaceslav Ioniță spune că acest fapt este influențat de doi factori: pandemia care a stopat mai mulți tineri în țară și interesul sporit spre educație.
În special, această creștere a interesului se observă în colegii. În 2015 doar 6,1% din tineri mergeau la colegiu, iar în prezent ponderea lor a crescut până la 9,9%. Totodată, se manifestă și o creștere a interesului față de școlile profesionale, cu aproximativ 25%.
Este îmbucurător faptul că și interesul de a continua studiile în licee la fel a crescut în rândul tinerilor cu peste 50%.
Mai mult de atât, a crescut cu 13% interesul față de universități. Creșterea modestă în cazul universităților se datorează faptului că ele și așa erau ținta de bază a tinerilor, iar acum bucură faptul că tot mai mulți tineri pledează și pentru alte forme educaționale în special colegii, afirmă Ioniță.
Instituțiile de învățământ care se bucură de o creștere considerabilă în ultimii ani
Veaceslav Ioniță