Kievul susține că va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza menținerii restricțiilor de import a cerealelor ucrainene

Kievul susține că va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza menținerii restricțiilor de import a cerealelor ucrainene

Deși la 15 septembrie a expirat interdicția aprobată de Comisia Europeană, guvernele Poloniei, Ungariei și Slovaciei au anunțat că o vor menține unilateral, scrie Politico.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Ucraina intenționează să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia la Organizația Mondială a Comerțului din cauza interdicțiilor impuse produselor agricole ucrainene, au declarat luni oficiali ucraineni.

Apelul ar putea fi trimis „în viitorul apropiat", a declarat un oficial de rang înalt, și a urmat unei decizii a celor trei țări care se învecinează cu Ucraina de a interzice importurile de produse de bază pentru exportul țării.

Politico l-a citat anterior, luni, pe reprezentantul ucrainean pentru comerț Taras Kachka, care a declarat într-un interviu că Kievul intenționează să dea în judecată cele trei țări.

DE CE ASTA CONTEAZĂ. Interdicțiile impuse de cele trei țări central-europene au ca scop protejarea fermierilor lor de o creștere bruscă a exporturilor de cereale din partea UcrainEI, ca urmare a blocadei impuse de Rusia porturilor ucrainene de la Marea Neagră. Partidul de guvernământ din Polonia este deosebit de dornic să stopeze acest flux, deoarece norocul său în alegerile din 15 octombrie este strâns legat de baza de susținere rurală, care este nemulțumit de creșterea exporturilor agricole ucrainene.

Kachka a susținut că sfidarea deschisă a Poloniei, Ungariei și Slovaciei față de Bruxelles nu este doar o chestiune internă a UE, ci ridică ceea ce el a numit "cea mai mare îngrijorare sistemică" - dacă partenerii comerciali internaționali pot avea încredere că Bruxelles-ul vorbește în numele UE.

„Timp de mulți ani, Comisia Europeană a fost cea care a fost negociatorul comercial și instituția de politică comercială pentru întreaga UE. Și obișnuiam să lucrăm pe această bază", a declarat Kachka, adăugând: „Abordarea sistemică a Budapestei și Varșoviei de a ignora poziția instituțiilor UE în politica comercială, cred că va fi o problemă pentru UE în general, deoarece nu există unitate acolo.

În timp ce interdicțiile suplimentare impuse de Ungaria sunt în mare parte simbolice, având în vedere că Ucraina nu exportă prea multă carne de vită sau de porc în această țară, măsurile luate de Polonia vor afecta o parte semnificativă a exporturilor ucrainene, a declarat Kachka. Dacă Varșovia nu renunță la aceste interdicții suplimentare, „vom fi forțați să luăm măsuri de retorsiune asupra produselor suplimentare și vom interzice importul de fructe și legume din Polonia".

Guvernele de la Budapesta și Varșovia au declarat că acționează pentru a-și proteja fermierii de o creștere bruscă a produselor ucrainene care a scăzut prețurile, dar Kachka a replicat că acest raționament este eronat: „Interdicția Poloniei nu va ajuta fermierii, nu va afecta prețurile, deoarece prețurile sunt globale - ceea ce fac ei se bazează pe opinia publică."

CONTEXT. Restricțiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina, permițând în același timp tranzitul acestor încărcături pentru export în altă parte.

Polonia, Slovacia și Ungaria și-au anunțat vineri propriile restricții privind importurile de cereale ucrainene, după ce executivul Comisiei Europene a decis să nu prelungească interdicția privind importurile în cele cinci țări vecine ale Ucrainei din UE.

Polonia, Ungaria și Slovacia au declarat că își vor impune propriile interdicții asupra cerealelor ucrainene în urma deciziei Comisiei de a pune capăt restricțiilor sale. „În ochii noștri, aceste măsuri ale Ungariei și Poloniei reprezintă o declarație de neîncredere totală față de Comisia Europeană", a declarat șeful comerțului din Ucraina.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal