Pretorul de Rîșcani va fi amendat pentru instalarea ilegală a „covorului” de pe strada pietonală Eugen Doga (VIDEO)

Pretorul de Rîșcani va fi amendat pentru instalarea ilegală a „covorului” de pe strada pietonală Eugen Doga (VIDEO)

Lucrările de amenajare a „covorului” cu simbolul „Pomul Vieții” de pe strada pietonală Eugen Doga sunt ilegale, a declarat ministrul culturii, Sergiu Prodan în cadrul emisiunii „DESCIFRAT”.


Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Primăria mun. Chișinău și Pretura Rîșcani nu au respectat prevederile legale atunci când au modificat aspectul străzii pietonale Eugen Doga, instalând clape de pian și covorul cu simbolul Pomul Vieții, susține ministrul Sergiu Prodan.

Publicitate
Aici sunt două aspecte: aspectul estetic, iar eu ca om de cultură, regizor de film, am anumite preferințe estetice și alt aspect este cel legal, respectarea legii și procedurilor legale. Ceea ce ne deranjează pe noi cel mai tare, a fost acea nedorință a primarului, Primăriei, să respecte prevederile legale. S-a încălcat totul, toate lucrările care au fost efectuate sunt ilegale, orice intervenție în zona istorică a Chișinăului necesită aprobarea Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Autor: Sergiu Prodan, ministru al culturii

Oficialul a declarat că sancțiunea va fi aplicată de Poliție. 

Acum vom penaliza, am stabilit, vom documenta, Agenția de Inspectare a Monumentelor a analizat și vom înainta pentru sancționare. Responsabil de acest covor minunat se face pretorul de Rîșcani, și o să înaintăm probabil în conformitate cu legea, și i se va aplica o amendă.

Autor: Sergiu Prodan, ministru al culturii

Mai mult, Prodan a criticat și aspectul schimbat al străzii pietonale, sugerând oficialilor de la Primărie să viziteze și alte țări sau orașe pentru a observa noile tendințe în materie de urbanism.

„Iată joncțiunea între aceste clape interminabile ale pianului, este o lipsă de gust, ofensă estetică, dar nu e singura din păcate. Aș opta foarte mult, ca cei care iau decizii și fac proiecte în Primărie, să studieze, să plece în străinătate, în Eurpa, pentru că totul s-a schimbat, felul de iluminare stradală s-a schimbat aceste beculețe de toate culorile și temperaturile coloristice s-au schimbat, e o cacofonie, ca și de Paști și de Crăciun, să fie acești iepurași, fiindcă e totul atât de învechit și cu atâta prost gust încât de dezarmează”, a declarat Prodan.

CONTEXT. În dimineața zilei de 11 septembrie, primarul Ion Ceban a anunțat că la Pretura sectorului Râșcani a fost numită o nouă conducere și un nou pretor. La distanță de câteva ore, fostul pretor Vlad Melnic afirmă că a aflat „din presă despre demiterea lui” și susține că această întâmplare i-a confirmat că a luat decizia corectă de a nu adera la partidul edilului Ion Ceban.

Anterior, la 5 iulie, primarul capitalei Ion Ceban, a anunțat că avem covor cu ornament tradițional în centrul capitalei. Ultimul element din compoziție este „Pomul Vieții” care unește pietonala Eugen Doga și „clapele pianului” cu covorul tradițional în pavaj de pe aleea din bd. Grigore Vieru. Creația însă pare să nu fie apreciată la 100%. Mediul online a fost invadat de reacții, sugestii de îmbunătățire a proiectului și memeuri.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal