Promo-LEX cere președintei Maia Sandu să abordeze problema încălcărilor grave ale drepturilor omului din stânga Nistrului la ONU

Promo-LEX cere președintei Maia Sandu să abordeze problema încălcărilor grave ale drepturilor omului din stânga Nistrului la ONU

Asociația Promo-LEX a adresat un apel în adresa președintei Maia Sandu, care va susține un discurs în cadrul cele de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.



Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Reprezentanții Asociației Promo-LEX solicită președintei Maia Sandu, printr-un apel public, să abordeze problema încălcărilor grav ale drepturilor omului din regiunea transnistreană și să solicite ajutor și implicare în îmbunătățirea situației din acest teritoriu.

„Regiunea transnistreană, o zonă cu o istorie complexă și cu numeroase provocări, este subiectul preocupărilor legate de respectarea drepturilor omului. Asociația Promo-LEX îndeamnă la o implicare mai activă a comunității internaționale în îmbunătățirea situației din acest teritoriu și consideră că vizita Președintei Sandu la ONU poate fi un pas crucial în această direcție”, se arată în declarația Asociației.

Asociația Promo-LEX susține că situația din regiune este una gravă și își exprimă speranța că Președinta Republicii Moldova va aborda cu prioritate aceste probleme în discursurile și alocuțiunile sale. Este esențial ca liderii țării să recunoască și să evidențieze situația alarmantă din regiunea transnistreană și să mobilizeze sprijinul actorilor internaționali relevanți.

În cadrul declarației, reprezentanții Asociației solicită o serie de măsuri concrete pentru abordarea și remedierea încălcărilor drepturilor omului din această regiune. Astfel, pe lista de solicitări se înscrie înființarea funcției de reprezentant special al ONU în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, acces garantat în regiune pentru organizațiile internaționale, crearea unui mecanism transparent și eficient de semnalare a încălcărilor, protecție pentru activiști și asigurarea executării hotărârilor CtEDO.

DE CE ESTE IMPORTANT. În ultimii ani, situația din regiunea transnistreană a devenit din ce în ce mai îngrijorătoare din perspectiva respectării drepturilor omului și a libertății de exprimare. Administrația de facto, care controlează regiunea, a implementat o serie de modificări în cadrul legal local, care au avut ca efect restrângerea semnificativă a spațiului de acțiune al societății civile. Aceste schimbări legislative au introdus sancțiuni severe pentru cei care își exprimă critica față de liderul de la Tiraspol, față de misiunea de pacificare sau față de orice încercare a locuitorilor de a se adresa autorităților constituționale și instituțiilor internaționale.

În acest context tensionat, cei aproximativ 400.000 de locuitori ai regiunii se simt captivi, lipsiți de mijloace eficiente de protecție a drepturilor lor fundamentale. Accesul apărătorilor drepturilor omului și al instituțiilor naționale și internaționale de monitorizare este adesea limitat sau chiar interzis, lăsând populația într-o situație de vulnerabilitate extremă. Această realitate subliniază necesitatea unei intervenții urgente și coordonate la nivel internațional pentru a asigura respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

CONTEXT. La invitația Secretarului General al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), António Guterres, șefa statului își începe astăzi vizita la New York pentru a participa la segmentul la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale. Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este „Reconstruirea încrederii şi relansarea solidarităţii globale: accelerarea acţiunii privind Agenda 2030 şi Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperităţii, progresului şi sustenabilităţii pentru toţi”. În perioada 18-20 septembrie, șefa statului va participa la dezbaterile din cadrul Adunării Generale a ONU. Programul vizitei va mai include, printre altele, participarea la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. În marja participării la segmentul la nivel înalt al Adunării Generale, Președinta va avea o serie de întrevederi bilaterale. 

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal