Șase angajați ai ANSA, reținuți. Contra unor remunerări, ar fi facilitat intrări în țară pentru transportatori de produse alimentare (FOTO/VIDEO)
La Otaci, transportatorii de produse de origine animală și vegetală ar fi traversat frontiera moldo-ucraineană fără a fi supuși verificărilor sanitar-veterinare, în schimbul unei sume de bani oferite angajaților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) de la Postul de Inspecție la Frontiera (PIF) Otaci, potrivit investigațiilor Centrului Național Anticorupție.
・ Olga Scripnic
CE S-A ÎNTÂMPLAT. În dimineața zilei de luni, 18 septembrie, șase angajați ai ANSA, de la Postul de Inspecție la Frontiera (PIF) Otaci, au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți că ar fi perceput plăți ilegale de la diferiți agenți economici pentru facilitarea tranzitului de mărfuri.
Mai mult, în urma perchezițiilor efectuate la sediul Postului de Inspecție la Frontiera (PIF) Otaci al ANSA, la domiciliile și în automobilele celor 6 bănuiți, de către ofițerii DGT Nord a CNA, au fost ridicate 35.000 de lei, 8.000 de hrivne, telefoanele mobile și registrele de evidență a mărfurilor importate.
Reprezentanții CNA au publicat o înregistrare audio în care inspectorii ANSA ar pretinde mită de la cetățeni ucraineni. În discuția publicată se aude cum este solicită suma de 200-400 lei de la agenții economici care intenționau să importe în R.Moldova produse alimentare. Dar și amenințarea că ar putea sta la vamă cel puțin patru zile, pentru perfectarea tuturor actelor necesare pentru a traversa frontiera.
DE CE ASTA CONTEAZĂ. Acționând în acest fel, angajații ar fi evitat controlului asupra respectării normelor sanitar-veterinare, a cerințelor privind siguranța alimentelor și calitatea lor în procesul de import al cărnii proaspete, produselor lactate, produselor de cofetărie, precum și altor mărfuri, supuse supravegherii sanitar-veterinare.
În prezent, au loc acțiuni de urmărire penală pentru documentarea cauzei și identificarea tuturor aspectelor.
În același timp, ANSA anunță că va demara o anchetă internă și va colabora cu organele competente pentru identificarea tuturor circumstanțelor, iar, în consecință, vinovații ar urma să fie atrași la răspundere juridică.
Conducerea Agenției se disociază de angajații care încalcă principiul integrității profesionale în activitatea lor, inclusiv declară toleranța zero la actele de corupție, și comunică despre faptul că va întreprinde toate măsurile ce se impun cu privire la curmarea și combaterea flagelului corupțional în cadrul Agenției, de comun cu organele de ocrotire a normelor de drept.
Autor: ANSA, comunicat 18.09.23
Poze de la locul perchezițiilor
CNA
COTEXT. În 2021, doi șefi de tură ai Postului Vamal Otaci, un vameș al aceluiași post și un șomer au ajuns în vizorul ofițerilor CNA și procurorilor, fiind documentați pentru mai multe acte de corupție, care ar fi fost comise la efectuarea procedurii de intrare-ieșire de pe teritoriul R. Moldova a unui mijloc de transport, înregistrat într-un alt stat.
Potrivit CNA, un locuitor din nordul țării ar fi dat 500 de dolari mită celor trei vameși, pentru ca aceștia să permită scoaterea în mod fraudulos din țară a unui autoturism cu numere de înmatriculare străine, care depășise termenul legal de ședere de 6 luni în R. Moldova.