Străzile din Bălți vor fi circulate de troleibuze noi, vor fi mai bine iluminate și sigure pe timp de noapte

Străzile din Bălți vor fi circulate de troleibuze noi, vor fi mai bine iluminate și sigure pe timp de noapte

Locuitorii din Bălți vor avea noi mijloace de transport, care asigură conexiunea cu zonele rurale. În același timp, sistemul de iluminat public va fi îmbunătățit pe mai multe străzi principale. În acest fel va fi redus consumul de energie al orașului și amprenta de carbon.

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT. 22 de troleibuze noi ar urma să fie introduse în orașul Bălți. Aceste mijloace de transport vor funcționa cu ajutorul bateriei în zonele din oraș care nu au cabluri electrice. Mai mult, va fi modernizat sistemul de iluminat public de pe șase străzi prioritare din cel de-al doilea oraș ca mărime din țara noastră.

Se întâmplă după ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat că va acorda un împrumut de 4,6 milioane de euro orașului Bălți. Investiția totală se ridică la 7 milioane de euro și ar urma să fie completată de un grant de 2,4 milioane de euro oferit de Fondul de parteneriat pentru eficiență energetică și mediu din Europa de Est (E5P), la care Uniunea Europeană (UE) este contribuabil.

DE CE ASA CONTEAZĂ. Aceste investiții contribuie la îmbunătățirea infrastructurii de transport public și a iluminatului stradal în orașul Bălți.

Proiectul este o investiție extrem de necesară pentru locuitorii orașului. Extinderea flotei va conecta mai eficient zonele rurale cu centrul orașului și va oferi un serviciu de transport durabil, accesibil tuturor. Investiția în infrastructura de iluminat va crește acoperirea orașului și va îmbunătăți semnificativ eficiența energetică. 

Autor: Nicolai Grigorișin, primarul municipiului Bălți

Publicitate

Troleibuzele cu baterii vor oferi un serviciu de transportare mai ecologic și mai fiabil. Iar îmbunătățirea sistemului de iluminat stradal va reduce consumul de energie al orașului, amprenta de carbon, va spori securitatea rutieră și siguranța pe timp de noapte, se arată într-un comunicat BERD.

CONTEXT. Bălți s-a alăturat programului BERD „Green Cities” în 2019, devenind al douăzeci și nouălea membru al acestuia. Chișinău a aderat la program în 2016. Prioritățile cheie pentru Bălți, în cadrul programului, sunt eficiența resurselor, decarbonizarea, accesibilitatea și modernizarea infrastructurii.

În 2021 a fost acordat un împrumut în valoare de 15 milioane de euro, de BERD pentru compania de stat CET Nord SA, în acest fel locuitorii din Bălți au fost asigurați încălzire centralizată mai eficientă. Menționăm faptul că CET Nord SA furnizează servicii de termoficare pentru aproximativ 70% din populația municipiului, precum și pentru numeroase clădiri publice și entități comerciale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal