Vitali Denisov, șeful Sputnik Moldova, recent expulzat din țară, ar fi ofițer rus instruit în dezinformare

Vitali Denisov, șeful Sputnik Moldova, recent expulzat din țară, ar fi ofițer rus instruit în dezinformare

Șeful portalului „Sputnik Moldova”, Vitali Denisov, expulzat recent din R. Moldova pentru că ar prezenta pericol pentru securitatea națională, ar fi ofițer rus cu carieră în spate pe segmentul de diseminare a informațiilor, constată The Insider.

Irina Soltan

CE S-A ÎNTÂMĂPLAT. Sursa menționată constată că Denisov ar avea o relație superficială cu jurnalismul și ar fi un ofițer de carieră al Centrului 72de Servicii Speciale, care, în interesul GRU, care se ocupă cu distribuirea de informații și dezinformarea publicului străin.

Vitali Denisov s-a născut în 1967 în regiunea Transcarpatică și după școală a intrat la Școala Superioară Militar-Politică din Lviv, unde erau pregătiți organizatori de activități culturale și educaționale (instructori politici) și jurnaliști militari.

„Îmi amintesc în special antrenamentul obositor despre cum să acoperim invazia noastră din Afganistan”, a declarat fostul cadet LVVPU Serghei Petrenko pentru The Insider. „Ne-au învățat să scriem în așa fel încât să nu vorbim despre pierderile noastre umane și pierderile de echipamente. Desigur, ne învățau elementele de bază ale conspirației și ale colectării de informații militare.”

 În 1992, Denisov a refuzat să depună jurământul în Ucraina și, împreună cu alții colegi de la școală, s-a mutat la Moscova. Acolo a fost cazat într-un cămin al ofițerilor de pe autostrada Koroșevskoie 38, nu departe de sediul GRU.

Potrivit The Insider, Denisov a lucrat de ceva timp în ziarul „Red Star” al Ministerului rus al Apărării, unde a acoperit în principal activitățile Forțelor Aeropurtate. Se știe că în 2005 a primit un apartament departamental pe strada Amiral Lazarev și un alt certificat de ofițer AA 0014839. În 2013, Denisov a lucrat în Departamentul Principal de Investigații al Regiunii Moscova. Jurnaliștii nu au putut stabili ce făcea el acolo.

Din comisia de investigație, Denisov s-a mutat la al 72-lea Centru de servicii speciale. În 2016, i s-a conferit gradul de colonel al Forțelor Aeropurtate, iar în 2019 a fost numit redactor-șef la Sputnik din Osetia de Sud. După aceea, a condus un post de radio la Baku, iar în 2022 s-a mutat la Chișinău.

CONTEXT. Informații despre Denisov apar după în contextul în care șeful protalului media Sputnik Moldova, Vitalii Denisov, a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova. Acesta a fost expulzat din țară în dimineața zilei de 13 septembrie.

„Măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre”, notează Inspectoratul General pentru Migrație.

Conform art. 55 a Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, o persoană poate fi declarată indezirabilă dacă a desfășurat, desfășoară ori în privința acesteia există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal