ALEGERI 2023 | O viață trăită la Primărie: Povestea celor mai longevivi edili din țara noastră (VIDEO)

ALEGERI 2023 | O viață trăită la Primărie: Povestea celor mai longevivi edili din țara noastră (VIDEO)

Patru dintre cei mai longevivi primari din țară au strâns împreună 120 de ani de mandat neîntrerupt la cârma primăriei. Chiar dacă Republica Moldova a cunoscut numeroase schimbări politice și sociale în ultimele decenii, acești primari au trecut testul timpului și au continuat să servească comunitățile lor cu devotament, fiind răsplătiți odată la patru ani cu „votul de încredere”.

Cătălina Vudvud Grițco

Primarii pe „viață”

Printre acești primari se numără Valentin Guțan, primar de Cricova, Nina Costiuc, primara satului Budești, Ludmila Ceaglic, primara din comuna Calfa, Anenii Noi și Gheorghe Ojog, primar de Corjova, raionul Criuleni.

Publicitate

Edilii, care au rămas în funcție mai multe mandate consecutive, unii chiar - timp de aproape patru decenii, spun că a fi primar nu este o meserie, ci o vocație, iar lucrul cu oamenii din comunitate le ocupă tot timpul.

Primarii mai afirmă că misiunea lor nu se încheie după ora 17:00, ci durează 24 din 24, 7 zile din 7, indiferent de anotimp, sărbători sau drame personale.

Practic în unison, aleșii locali subliniază că, în ciuda provocărilor, sunt mândri de serviciul lor în localitățile pe care le conduc și consideră că au avut un impact pozitiv asupra vieții oamenilor.

„Sunt primar din '87”

Unul dintre cei mai longevivi aleși locali din Moldova este primarul de Cricova, Valentin Guțan. Începând cu anul 1987 și până azi, Valentin Guţan este la cârma primăriei.

Primarul spune că, timp de 36 de ani,  a învățat foarte multe lucruri, iar cel mai remarcabil este că a câștigat încrederea locuitorilor din oraș.

Valentin Guțan a mărturisit că secretul său constă în ascultarea atentă a nevoilor oamenilor și în abilitatea de a se adapta la schimbările din societate. El a subliniat importanța comunicării eficiente cu cetățenii și a implicării lor în procesul decizional. Primarul mai adaugă că implicarea activă în viața comunității și empatia față de nevoile cetățenilor sunt aspecte esențiale ale meseriei sale.

În prima zi nu mă orientam unde am nimerit, apoi m-am adâncit în problemele localității, dar probleme erau mai multe decât îmi închipuiam eu.

Autor: Valentin Guțan, primar de Cricova

Primarul spune că așa i-a fost soarta și că voia să demonstreze că alegerea sa în funcție nu a fost ceva arbitrar sau întâmplător.

Lucrul cu oamenii este complicat, de fiecare dată te strădui să cobori sau să te ridici la nivelul cetățeanului, dar în toți acești 37 de ani, sunt conștient că nu pot fi bun pentru toți. Uneori crezi că tu știi mai bine, dar numai când discuți și te consulți cu oamenii, înțelegi că ei sunt mai deștepți ca tine.

Autor: Valentin Guțan, primar de Cricova

Valentin Guțan a ținut să precizeze că fiecare zi la primărie e grea, dacă vii la primărie numai pentru titlul de primar, mai bine nu veni.

„O viață la primărie”

Primara satului Budești, mun Chișinău, Nina Costiuc, susține că la primărie ești mereu în  vizorul oamenilor, iar cetățenii așteaptă rezolvarea problemelor ce vizează calitatea vieții lor.

Pentru Nina Costiuc primăria este de mulți ani a doua sa casă, mărturisind că nici nu știe să trăiască altfel, iar fiecare zi la primărie este ca un examen.

Din 95 și până în prezent am acumulat 7 mandate în calitate de primară a localității Budești. Totodată, am deținut această funcție și în perioada 1980- 1985 - este o viață de om, o viață la nivelul întâi, față în față cu cetățenii.

Autor: Nina Costiuc, primara satului Budești

Primara afirmă că funcția pe care o are o ține mereu ocupată, iar greutatea responsabilității nu a părăsit-o niciodată. La fel, Nina Costiuc susține că lucru la primărie este o jertfă și „nu vii aici să te îmbogățești”.

Trebuie să fii mic în fața oamenilor, nimic nu ne aparține, iar după noi rămân doar faptele. Un primar trebuie să știe că toți oamenii trebuie tratați egal, nu după funcții sau statut social. Fiind în această poziție, trebuie să te pui în stofa celui din fața ta. Trebuie să ai șapte ani de casă, ei au un rol important în creșterea profesională. Nu poți fi un bun primar fără calități morale.

Autor: Nina Costiuc, primara satului Budești

„Trebuie să fii om, apoi primar”

Gheorghe Ojog, primar de Corjova, raionul Criuleni, deține această funcție din 1995 și susține că, în tot acest timp, a iubit cu desăvârșire munca pe care o face.

Primarul afirmă că trebuie să-ți placă această meserie, să îți placă oamenii, să îți placă să lucrezi pentru binele comun, iar dacă nu rezonezi cu aceste valori, nu ai ce căuta la primărie.

Eu am venit într-o râpă, era un dezastru la Corjova, dar am avut și am de lucru.  La primărie toate zilele sunt grele, la alegeri zilele sunt și mai grele, oameni te măscăresc, dar, recunosc, opoziția constructivă e bună. Uneori parcă nu ești înțeles, dar oamenii sunt oameni, trebuie să te înțelegi bine cu toți.

Autor: Gheorghe Ojog, primar de Corjova

Gheorghe Ojog mai adaugă că de primar depinde un sat întreg, iar acest lucru responsabilizează.

Să știți că depinde un sat întreg de primar, iar acesta trebuie să fie mai întâi om, apoi să spună că are funcție. Mulți din stradă strigă că vor să fie primari, dar când ajung la primărie, înțeleg că lucrurile se văd diferit.

Autor: Gheorghe Ojog, primar de Corjova

„Funcția de primar este contagioasă”

Tot șapte mandate la primărie are și Ludmila Ceaglic, primară în comuna Calfa, raionul Anenii Noi. Edila susține că această funcție este contagioasă, iar din mandat în mandat te adâncești în problemele populației.

Am fost marcată de devotamentul locuitorilor timp de șapte mandate, or, acest fapt m-a făcut să lucrez și mai mult.

Autor: Ludmila Ceaglic, primara comunei Calfa

Ludmila Ceaglic spune că în tot acest timp a stabilit colaborări frumoase între cetățeni și primărie, iar acest fapt și-a lăsat amprenta asupra comunității.

Uneori parcă ai vrea să evadezi într-o lume fără probleme, dar te mobilizezi pentru că în spatele tău e votul cetățeanului. Secretul meu este că lucrez mână în mână cu populația, astfel, ai biruințe mici care, luate toate împreună, fac o victorie mare.

Autor: Ludmila Ceaglic, primara comunei Calfa

Primara adaugă că un edil trebuie să fie om cu literă mare, cinstit, responsabil, onest și dedicat cauzei, or, „un primar fără popor nu realizează lucruri mărețe.”

Amintim că, alegerile locale generale din Republica Moldova vor avea loc la data de 5 noiembrie, iar pentru localitățile în care nu se va reuși alegerea primarului va avea loc turul 2, pe 19 noiembrie 2023.

Fotoliul de primar poate fi ocupat de orice persoană care este cetățean al Moldovei și are împlinită vârsta de 18 ani, iar numărul mandatelor aleșilor locali este nelimitat.

Acest material este realizat în cadrul Proiectului „Creșterea interacțiunilor cu conținutul media electoral prin dezvoltarea conținutului interactiv pe rețele sociale și integrarea elementelor de gaming pe platforma web” implementat de AGORA, cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul articolului aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia Asociației Promo-LEX și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal